Bergens Tidende

Rekordstor­t jordbaersa­lg i butikkene

-

OSLO: Sommeren startet tidlig i år, og dermed sørger en uvanlig tidlig jordbaerse­song for at jordbaersa­lget nå skyter i vaeret. – Det fine vaeret har ført til at den norske jordbaerse­songen har startet litt tidligere i år. Rema 1000 har hittil i år mer enn tredoblet salget av norske jordbaer og vi fortsetter å gjøre alt vi kan for at kundene våre skal finne søte, norske jordbaer i alle butikkene, sier kommunikas­jonssjef Ann-Kristin Pettersen i Rema 1000 til Nationen. Ifølge kommunikas­jonssjef Kine Søyland i Norgesgrup­pen, er det solgt over 1000 tonn med jordbaer så langt i 2018. Det er dobbelt så mye som på samme tid i fjor. ning skal det alltid trykkes på sepsisalar­men». Da vil lege, labaratori­et og sykepleier­e komme løpende til, forklarer overlege Christer Lie ved Haraldspla­ss.

Slik som det ser ut nå ligger sykehuset under det nasjonale kravet for å gi behandling.

– Vi har allerede blitt mye bedre, sier Lie.

Liknende avvik

Fylkeslege­ne har gjort et landsomfat­tende tilsyn over behandling av pasienter med blodforgif­tning på 24 sykehus i Norge de siste to årene.

– Ved de fleste sykehusene har vi funnet liknende avvik som det vi finner på Haraldspla­ss. Det var ingen sykehus som nådde sine egne mål eller den nasjonale målsetting­en som sier at alle pasientene med blodforgif­tning skal ha behandling med antibiotik­a innen en time, sier fylkeslege Helga Arianson.

Mer drillet

Ved alvorlig blodforgif­tning øker dødelighet­en med syv prosent for hver time det ikke blir gitt behandling.

– Det kan vaere vanskelig å fange opp disse pasientene, men sykehusene skal ha rutiner som gjør at man fanger dem opp. Ledelsen skal ha styring og det innebaerer blant annet å følge med på at virksomhet­en er forsvarlig, sier Arianson.

På Haraldspla­ss innførte de i 2017 et sepsisforl­øp slik at alle vet i hvilken rekkefølge, og hva de skal gjøre når det blir avdekket blodforgif­tning hos en pasient.

– Dette blir vi mer og mer drillet på, og det skal nå gå raskt før pasienten får behandling, sier Nordstrøne­n.

Ned med antibiotik­abruken

Sykehusene har også krav på seg om å redusere antibiotik­abruken.

– Skal vi redusere den bruken, er det viktig at de som ikke skal ha antibiotik­a heller ikke får det, sier Lie.

Pasienter kan komme inn med ulike infeksjone­r, og hver infeksjon krever ulik antibiotik­a.

– Noen ganger synes vi det kan vaere nyttig å trekke oss litt tilbake for å få tatt de undersøkel­sene vi trenger. Da er vi mer i stand til å gi riktig behandling, sier Lie.

Bedre registreri­ngsarbeid

Sykehuset får også kritikk for at ledelsen ikke er kjent med omfanget av pasienter med blodforgif­tning som får for sen behandling.

– Hvis vi skal bli bedre på å gi pasientene med blodforgif­tning riktig behandling raskt nok, må vi ha riktig registreri­ng. Vi må også ha gode tall å bygge på, så det er viktig at vi blir flinkere på å registrere pasientene vi får inn på riktig tidspunkt,sier han.

De har gått gjennom journalene til pasientene som ikke fikk behandling innen tidsfriste­n.

–Det har gått bra med alle sammen. De har alle blitt skrevet ut i god behold, sier Lie.

Klinikkdir­ektør Nordstrøne­n påpeker at de nå er i gang med å lukke avvikene.

– Rapporten fra fylkeslege­n er et godt grunnlag for forbedring, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway