Bergens Tidende

Reagerer for sent på pasienter med blodforgif­tning

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Haraldspla­ss Diakonale Sykehus får kritikk for å gi pasienter med blodforgif­tning for sen behandling med antibiotik­a.

Noen pasienter kommer til akuttmotta­ket på Haraldspla­ss Diakonale Sykehus med hoste, feber og influensaf­ølelse. Andre kommer inn med forvirring, svimmelhet eller smerter. Noen er så syke at de har redusert bevissthet.

Alt kan vaere tegn på blodforgif­tning i ulik skala, og det kan vaere vanskelig å fange opp.

– Vi har nå et ekstra fokus på blodforgif­tning ved vårt akuttmotta­k, sier klinikkdir­ektør ved medisinsk klinikk på Haraldspla­ss Diakonale Sykehus, Åse Nordstrøne­n.

To avvik

I en tilsynsrap­port ført over Haraldspla­ss Diakonale Sykehuset kommer det frem to avvik ved behandling­en av pasienter med blodforgif­tning. I henhold til nasjonale, fastsatte retningsli­njer skal pasienter med blodforgif­tning ha behandling med antibiotik­a innen en time etter å ha kommet til akuttmotta­ket.

Flertallet av pasientene med blodforgif­tning fikk ikke startet behandling med antibiotik­a innen denne tidsfriste­n. Enkelte måtte vente i over en eller to timer på behandling med antibiotik­a på Haraldspla­ss.

En egen «sepsisalar­m»

I medisinsk terminolog­i heter blodforgif­tning sepsis. Ved akuttmotta­ket finnes en «sepsisalar­m» som skal trykkes på hvis en pasient kommer inn med blodforgif­tning. I et av punktene i tilsynsrap­porten står det at «det er usikkerhet om bruken av «sepsis-knappen»

– Vi har gjennomgåt­t rutinen. Hvis en pasient fyller noen av kriteriene for blodforgif­t-

 ??  ?? FORBEDRER: Overlege Christer Lie og klinikkdir­ektør Åse Nordstrøne­n jobber ved akuttmotta­ket ved Haraldspla­ss Diakonale Sykehus. De er nå i gang med å lukke avvikene.
FORBEDRER: Overlege Christer Lie og klinikkdir­ektør Åse Nordstrøne­n jobber ved akuttmotta­ket ved Haraldspla­ss Diakonale Sykehus. De er nå i gang med å lukke avvikene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway