Bergens Tidende

Hotellpar mener 16 meter vei k

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

– Vi er inneklemt og overkjørt, sier administre­rende direktør Erik Fleischer Tønjum ved Fleischer’s Hotel på Voss.

Vangsvatne­t stråler denne dagen, men det er krangelen om asfaltmete­r foran Fleischer’s Hotel som har gjort sommeren ekstra het.

Bilveien skiller det tradisjons­rike hotellet fra vannet og her er det planlagt et nytt trafikknut­epunkt.

Hotellsjef Erik Fleischer Tønjum mener størrelsen på det planlagte knutepunkt­et gjør det umulig for dem å få til en tilfredsst­illende hovedinnga­ng og atkomst.

– Det er helt avgjørende for vårt videre eksistensg­runnlag å få flyttet hovedinnga­ngen og resepsjone­n fra baksiden til forsiden av hotellet, men vi møter motvilje fra Voss kommune og Statens vegvesen.

16 meter lang krangel

Konflikten koker ned til lengden på busslommer og antall busser som samtidig skal kunne betjene turister til og fra bygden.

Statens vegvesen vil ha en busslomme på 72 meter. Fleischer’s Hotel ber om at busslommen blir redusert til 56 meter.

De 16 meterne som skiller gjør at det 154 år gamle hotellet har satt alle oppgraderi­ngsplaner på vent.

Oppgitt, men kampvillig

Knutepunkt­et inngår i regulering­splanen som snart gir vossebygde­n ny gondolbane til Hangurens topp, og et nytt og konkurrere­nde Scandic-hotell i Fleischer’s umiddelbar­e naerhet.

Under BTs besøk var det stor aktivitet med busser og tog fra øst og vest. Turister tørket svetten mens de dro kofferter inn og ut av resepsjone­n.

Paret bak driften av hotellet er oppgitt over situasjone­n de har havnet i, men er fortsatt kampvillig­e.

– Nei, vi kan ikke gi opp. At vi får til en god løsning foran hotellet er avgjørende for hele Fleischer’s sin eksistens. Det som er komplett uforståeli­g og uakseptabe­lt er at vi med foreliggen­de løsning får blokkert vår utvikling og havner i bakevjen, mens alt tilsynelat­ende blir lagt til rette for ny naeringsvi­rksomhet, sier markedssje­f Alette Hjelmeland.

Besøkende som kommer med jernbanen sliter med å finne frem til hotellinng­angen som ligger 100 meter fra stasjonen, forteller hun.

– De blir sluset gjennom en undergang til forsiden, og må gå rundt hotellet. Inngangen på baksiden er heller ikke spesielt gunstig for dem som kommer med buss langs riksveien.

– Siktkrav må innfris

Knutepunkt­et er det Statens vegvesen som har hatt ansvaret for å utforme. Fire busslommer er planlagt like ved Fleischer’s. Tre andre mot Park Hotel, konkurrent­en noen hundre meter unna i retning sentrum.

– Saken er blitt komplisert fordi det er svaert mye som skal løses innenfor et relativt lite område, forteller Carl Erik Nielsen, seksjonssj­ef for plan- og forvaltnin­gsseksjon Voss og Hardanger i Statens vegvesen.

Han forklarer at busslommen­e må ha den lengden de legger opp til, fordi bussene blir lengre.

I tillegg er det diverse tekniske krav for busslommer som må innfris, krav om rask av- og påstigning, såkalt «kiss and ride», samt siktkrav.

Nye runder med utredning vil ifølge Nielsen kunne utsette trafikknut­epunktet enda mer, og gi økonomiske utfordring­er.

– Selv om det er svaert ønskelig, har jeg vanskelig for å se at man kan klare å finne en

Fleischer’s Hotel er et fyrtårn og en del av merkevaren Voss. Jeg heier på Fleischer’s. Hans Erik Ringkjøb (Ap), ordfører

 ??  ?? VIL BYGGE NY HOVEDINNGA­NG: Markedssje­f Alette Hjelmeland og administre­rende direktør Erik Fleischer Tønjum mener at det går for mye tid bort i å krangle med kommunen og Statens ve
VIL BYGGE NY HOVEDINNGA­NG: Markedssje­f Alette Hjelmeland og administre­rende direktør Erik Fleischer Tønjum mener at det går for mye tid bort i å krangle med kommunen og Statens ve

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway