Bergens Tidende

Mange bitt av hoggorm

- FREDRIK MOEN GABRIELSEN, NTB nyhet@bt.no

Det varme og tørre sommervaer­et har ført til en kraftig økning i antall hoggormbit­t.

Giftinform­asjonen fikk i juni dobbelt så mange henvendels­er som i fjor. Giftinform­asjonen, som kan bistå med informasjo­n om alt fra fluesopp til kjemikalie­forgiftnin­ger, opplyser om svaert stor pågang i hoggormbit­thenvendel­ser.

Rekordår

– Vi har fått veldig mange henvendels­er i år og det er definitivt så langt et rekordår i antall hoggormbit­t, sier avdelingsd­irektør Mari Tosterud i Giftinform­asjonen ved folkehelse­institutte­t til NTB.

I juni i år fikk Giftinform­asjonen 105 henvendels­er om akutte og kroniske eksponerin­ger for hoggorm hos mennesker, sammenlign­et med 52 henvendels­er i juni i fjor.

Flere ute

– Økningen skyldes nok varmen vi har hatt så langt, som fører til at folk beveger seg mer utendørs og ofte bruker tynne sko, sier hun.

Så langt i år har Giftinform­asjonen fått 221 henvendels­er. Det totale antall henvendels­er for hele 2017 var på 257.

Imidlertid er Giftinform­asjonens tall ingen nasjonal statistikk, men tilfeller der de er blitt kontaktet. Det er dessuten en mulighet for at flere av henvendels­ene omhandler samme pasient.

De har ikke data over hvor i landet flest tilfeller skjer. Hoggormen flytter mye på seg, og kan finnes de fleste plasser, imidlertid beveger den seg sjelden nord for Bodø. folk skal stå lenger i jobb, men virkelighe­ten er ikke innrettet slik. Å slutte midt i skoleåret, var ikke en løsning for meg, sier Fløgstad.

– Raust av Langhaugen

Da det ble klart at han ikke fikk fortsette på Langhaugen, kontaktet han Senter for internasjo­nalisering av utdanning (SIU), og fant norsklaere­rjobben i Polen. Nå gleder han seg til å møte nye kolleger og studenter i Gdansk. Det blir hans første møte med kystbyen, men det er ikke første gang han søker nye utfordring­er utenlands. Fløgstad har hatt flere permisjone­r fra laererjobb­en for å vaere bistandsar­beider.

– Langhaugen har vaert utrolig raus med meg, sier den nyslåtte pensjonist­en.

Han har jobbet for Fredskorps­et, UNICEF og Flyktningh­jelpen. I 1994–96 var han, konen og deres to barn i Mosambik. Seinere har han hatt oppdrag i Jordan, Angola og Swaziland, der han har jobbet med å organisere undervisni­ng og kurse laerere. Totalt har han

 ??  ?? 221 tilfeller av hoggormbit­t er registrert så langt i år. Det varme vaeret er noe av forklaring­en.NORSK I POLEN: Sveinung Fløgstad elsker å undervise. Dessuten er det fortsatt noen år til konen blir pensjonist. Derfor vil han gjerne jobbe litt til. Det sat
221 tilfeller av hoggormbit­t er registrert så langt i år. Det varme vaeret er noe av forklaring­en.NORSK I POLEN: Sveinung Fløgstad elsker å undervise. Dessuten er det fortsatt noen år til konen blir pensjonist. Derfor vil han gjerne jobbe litt til. Det sat

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway