Bergens Tidende

Åpner for å skrote avtalen om inkluderen­de arbeidsliv

-

Avtalen om inkluderen­de arbeidsliv (IA-avtalen) løper ut i år. Partene åpner nå for å sette punktum.

Etter 17 år med en forplikten­de avtale mellom regjeringe­n og partene i arbeidsliv­et om å jobbe for å redusere sykefravae­ret og få flere inn i arbeidsliv­et, kan IA-avtalen nå gå mot slutten. Avtalen, som reforhandl­es hvert fjerde år, løper ut 31. desember 2018, og skal etter planen reforhandl­es til høsten.

– Det er ikke gitt at avtalen skal reforhandl­es. Partene er enige om at det finnes fire likestilte veivalg. To av dem handler om ulike typer av reforhandl­inger, den tredje om å utsette forhandlin­gene og den fjerde er faktisk avtaleopph­ør. For Virke er det helt reelt at avtaleopph­ør er ett av veivalgene, sier Inger Lise Blyverket, direktør for politikk og forhandlin­ger i Virke, til NTB.

Virke, som represente­rer 21.000 bedrifter og virksomhet­er i det private naeringsli­vet, er en av de åtte hovedorgan­isasjonene som er part i avtalen.

Det er saerlig på arbeidsgiv­ersiden at skepsisen til nye fire år med IA-avtale nå kommer til syne. Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) uttalte til Dagens Naeringsli­v før jul i fjor at hun ikke ønsker å fornye IA-avtalen slik den er i dag, og pekte på at staten siden starten har bidratt med 21 milliarder kroner uten at målene om å kutte sykefravae­ret med 20 prosent og få flere funksjonsh­emmede inn i arbeidsliv­et, er nådd.

Både NHO, Virke og Spekter bruker nå konsekvent ordlyden en «eventuell» ny IA-avtale.

– Vi opplever at trøkket og mye av energien har gått ut av dette samarbeide­t både nasjonalt, regionalt og i mange bedrifter, sier Blyverket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway