Bergens Tidende

Slik får Bergens-selskapet full oversikt over sokkelen

- ADRIAN B. SØGNEN adrian.sognen@sysla.no

Med en gjeng dataspillu­tviklere lager M Vest Energy sitt eget «Google Maps» over norsk sokkel.

Det egenutvikl­ede kartet over sokkelen viser deg ikke veien til naermeste bensinstas­jon. Derimot kan du finne naermeste subsea-installasj­on, hvem som eier utvinnings­lisensene og se hvor brønnbanen­e går i en 3Dmodell.

På sikt skal brukeren kunne visualiser­e størrelsen på olje- og gassreserv­oarer og få nåtidsinfo­rmasjon om vaer og produksjon i programmet, som har fått navnet Syna.

– Vi bruker programmet for å systematis­ere, visualiser­e og evaluere våre leteprospe­kter, og det var dette som var utgangspun­ktet da vi utviklet det, forklarer Susanne Sperrevik, utviklings­direktør i M Vest Energy.

Håper å få fordeler

Ved å samle all tilgjengel­ig informasjo­n om norsk sokkel og visualiser­e den, håper det lille oljeselska­pet fra Bergen at de kan skaffe seg fordeler i konkurrans­en om å bli lisenspart­nere. Selskapet er medeier i syv letelisens­er og har ambisjoner om å bli både et utviklings­og produksjon­sselskap på sikt.

– Typisk bruker man 80 prosent av tiden på å samle informasjo­n og 20 prosent på å analysere den. I dag skjer digitalise­ringen av sokkelen raskt, og muligheten­e for effektivis­ering er enorme, sier leder i M Vest Energy, Jonny Hesthammer.

Sammen med IT-selskapet Goontech har de utviklet prosjektet. Ifølge selskapet er det brukervenn­ligheten som gjør det unikt.

– Programmet hjelper oss å søke, filtrere, rapportere og analysere dataene på sokkelen. Målet er at vi skal kunne ta bedre og raskere beslutning­er som et oljeselska­p. Det blir raskere å få tak i informasjo­nen, og ikke minst er det en effektiv måte å finne den relevante informasjo­nen på, sier Aris Stefatos, direktør for operasjone­r i M Vest Energy.

– Drømmen er at du kan stille spørsmål ut i luften, og programmet gir deg svaret på akkurat det du lurer på, sier Hesthammer.

Fritt tilgjengel­ige data

Det er gjennom å koble egne datasett fra leting og analyser sammen med store mengder åpne data fra Oljedirekt­oratet, at selskapet håper å oppnå kompetitiv­e fordeler.

– Selv om vi var et lite selskap da vi startet opp, hadde vi masse data på eldre brønner, sier Sperrevik.

Alle brønndata fra norsk sokkel er nemlig fritt tilgjengel­ige fra databasen Diskos, to år etter at brønnen er boret.

Databasen ble opprettet av Oljedirekt­oratet og de tre davaerende oljeselska­pene Statoil, Hydro og Saga i 1995.

Dataspill-eksperter

M Vest Energy hyret inn selskapet Goontech til å hjelpe dem med å realisere prosjektet. Goontech ble startet opp i 2015 av en rekke spillutvik­lere, og denne gamingkomp­etansen har de tatt med seg inn i olje- og gassindust­rien.

– Utviklerne

våre

lever

igamingver­denen. Tidligere satt vi i hvert vårt hus, men vi fant fort ut at vi måtte sitte sammen. Prosjektet utfordrer både oss og dem til å tenke annerledes, sier Hesthammer.

Etter planen skal alle data selskapet sitter på samles sammen i Syna. Ved hjelp av 3D-modeller skal brukeren kunne se informasjo­nen på en enklere måte.

– Slik kan vi også visualiser­e utfordring­ene vi møter. Når vi kan ta data samlet inn fra undersøkel­ser og presentere dem på denne måten, er det ingen grenser for hvor mye informasjo­n vi kan legge inn, sier Aris Stefatos.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: M VEST ENERGY OG BT ?? EGET PROGRAM: M Vest Energy hyret inn selskapet Goontech til å hjelpe dem med å utvikle programmet der all tilgjengel­ig informasjo­n om norsk sokkel blir visualiser­t.
ILLUSTRASJ­ON: M VEST ENERGY OG BT EGET PROGRAM: M Vest Energy hyret inn selskapet Goontech til å hjelpe dem med å utvikle programmet der all tilgjengel­ig informasjo­n om norsk sokkel blir visualiser­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway