Bergens Tidende

Alle åtte som er reddet, er trygge og friske

- NINA HAABETH, NTB utland@bt.no

Samtlige av de åtte guttene som så langt er hentet ut av grotten i Thailand, er trygge og ved bevissthet. Det er fem personer igjen.

Mandagens redningsak­sjon tok kortere tid enn søndagens aksjon. Den varte i ni timer og involverte enda flere redningsma­nnskaper, opplyste provinsguv­ernør Narongsak Osottanako­rn til jubel fra de frammøtte.

Fra 11 til 16 år

Guttene, som alle er i alderen 11 til 16 år, og den 25 år gamle fotballtre­neren deres, har vaert innesperre­t i den oversvømte grotten siden lørdag 23. juni. Etter en storstilt leteaksjon, ble de 13 funnet i live 2. juli flere kilometer inne i grotten.

På skolen der noen av guttene går, venter spente venner som gleder seg til å møte dem igjen.

– Vi skal spise grillet svinekjøtt sammen. Jeg vil også be dem skynde seg så vi kan gjøre lekser sammen, sier 15 år gamle Pansa Sompienjai.

Infeksjons­fare

å drikke suppe på grunn av påkjenning­en for fordøyelse­n etter alle dagene i grotten.

Guttene, som nå gjennomgår en medisinsk sjekk, fikk heller ikke lov til å komme i tett kontakt med sine familiemed­lemmer på grunn av infeksjons­fare. Familiene har imidlertid kommuniser­t med guttene gjennom et sikret glassvindu.

Fem personer igjen

De fem som ennå ikke er hentet ut, fire gutter og fotballtre­neren, er ved godt mot, ifølge provinsguv­ernøren.

– Det er uvisst om de siste fem vil bli hentet ut i én eller to redningsak­sjoner, sier provinsguv­ernøren mandag ettermidda­g.

Det er ikke kjent når redningsak­sjonen skal gjenopptas, men redningsma­nnskapene er under sterkt tidspress fordi forholdene i grotten kan bli verre på grunn av regn og oksygenman­gel. Samtidig er aksjonen svaert krevende, og dykkerne trenger også hvile. Trolig gjenopptas operasjone­n tirsdag.

Krevende aksjon

Operasjone­n foregår ved at to dykkere svømmer sammen med en gutt om gangen. Flere steder kan de komme opp til overflaten, der de får hjelp til å bytte oksygentan­ker av andre dykkere som er på plass. De får også lettere beroligend­e midler, slik at de ikke skal få panikk under den farefulle og klaustrofo­biske reisen ut til dagslyset.

90 spesialdyk­kere deltar i redningsop­erasjonen. 50 av disse er utenlandsk­e dykkere, mens 40 kommer fra Thailand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway