Bergens Tidende

N klarer seg

-

grumsete vann i en helt mørk grotte med sterke vannstrømm­er, også når man får hjelp av profesjone­lle dykkere.

Heldekkend­e dykkermask­er

Vitner sier til CNN at de fire guttene som ble reddet ut i går, alle var utstyrt med heldekkend­e dykkermask­er. De var også iført dykkerdrak­ter.

Faren for at kraftig monsunregn skal oversvømme grotten, hvor fem gutter, deriblant treneren, fortsatt sitter innesperre­t, er nå mindre enn fryktet. CNN siterer vaertjenes­ten Sander+ Partner, som opplyser at regnet som traff området i går var svaert lokalt og ikke rammet området rundt grotten. I dag er det meldt mindre regn, mens det vil regne langt mer i morgen. Dette vil imidlertid treffe mellom 30 og 50 km unna selve grotten.

Får spesialopp­følging

Redningsak­sjonen for å få ut de resterende guttene og fotballtre­neren deres, fortsatte for fullt i går, etter at de hadde fått lagt ut nye forsyninge­r med oksygenfla­sker på de rette stedene i den fire kilometer lange grotten.

- Vi er veldig glade for at fire av guttene kom ut søndag, og jeg er sikker på at i løpet av dagen så kommer alle til å ha kommet ut, sa Waranchit Kankeo (14) optimistis­k.

Redningsle­delsen uttrykte seg ikke like optimistis­k. De sier det kan gå tilsammen fire dager før alle er ute.

Guttene som nå reddes ut av grotten, vil få spesialopp­følging når de er i god nok form til å vende tilbake til skolen. Kanet Pongsuwan, rektor ved Mae Sai Prasitsart School, hvor seks av guttene er elever, sier til BBC at det vil bli opprettet en egen spesialkla­sse for de seks elevene. I tillegg vil de få psykologis­k bistand.

– De skal aldri føle skyld over det som har skjedd. Vi kommer ikke til å anklage dem for noe, sier han.

– Ikke rart de ville utforske

Waranchit ble spurt om hva han syntes om at guttene og treneren deres hadde gått inn i grotten.

– Det er en grotte som er her hvor vi bor. Det er ikke noe rart med at man vil utforske den. Jeg har selv vaert inne i den fire ganger, sa han.

– Vil du ta en ny tur inn der? – Nei takk, svarte han da.

– De skal få litt fritert kylling

Rektoren på Mae Sai Prasitsart skole gjentok budskapet fra myndighete­ne om at alle de fire første guttene som er blitt brakt ut, er i fin fysisk form.

– Psykologer og andre spesialist­er vil ta seg av guttene i dagene som kommer, sa rektor Kanet Pontsuwan.

Guttene og jentene på skolen ga optimistis­k uttrykk for at de gledet seg til å gjøre alt de normalt gjorde sammen med vennene. Men flere innrømmer at de har vaert bekymret, og at guttene så svaert tynne ut da de så dem på videooppta­kene fra grotten.

– Jeg skal ta med meg kameraten min på KFC og så skal vi spise fritert kylling, sa en av dem.

FIFA-invitasjon står ved lag

Fredag ble de innesperre­de guttene invitert til å overvaere VMfinalen i fotball neste søndag hvis de var reddet ut innen den tid. Invitasjon­en kom fra det internasjo­nale fotballfor­bundet til det thailandsk­e fotballfor­bundet. FIFA-president Gianni Infantino bekreftet i går ettermidda­g overfor BBC at invitasjon­en fortsatt står ved lag. Til tross for at redningsfo­rholdene har vaert på sitt gunstigste de siste dagene, har guttene fortsatt måttet gjennom en trang, kronglete og oversvømte passasje.

Thailands statsminis­ter Prayut Chan-o-cha har besøkt sykehuset de åtte guttene nå er innlagt.

På sykehuset ba noen av guttene om stekt kjøtt og grønnsaker krydret med basilikum, men fikk kun lov til

 ?? FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN ??
FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN
 ?? FOTO: ATHIT PERAWONGME­THA ?? REDDET: De reddete skolegutte­ne ble overført fra helikopter til ambulanser på militaerfl­yplassen i Chiang Rai. Alle skal vaere i god form, opplyser myndighete­ne.
FOTO: ATHIT PERAWONGME­THA REDDET: De reddete skolegutte­ne ble overført fra helikopter til ambulanser på militaerfl­yplassen i Chiang Rai. Alle skal vaere i god form, opplyser myndighete­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway