Bergens Tidende

Presset på May øker

- ELISABET SVANE elisabet.svane@pol.dk

Presset mot Storbritan­nias statsminis­ter øker etter at både utenriksmi­nisteren og brexitmini­steren har gått av. Boris Johnson og David Davis er uenige med statsminis­teren om Brexit, og mener hennes avtale er for myk.

Minutter etter at nyheten om at også utenriksmi­nister Boris Johnson forlater den britiske regjeringe­n sto statsminis­ter Theresa May ved sin plass i Underhuset. Egentlig skulle hun fortelle om regjeringe­ns Brexitplan, som møysommeli­g hadde blitt satt på papir under et tolv timer langt regjerings­møte fredag.

I stedet måtte hun starte med å fortelle at to av de mest sentrale statsråden­e i hennes regjering, «brexitmini­ster» David Davis og utenriksmi­nister Boris Johnson, har valgt å gå ut av regjeringe­n. Deretter takket hun dem for deres innsats, før en bølge av brøl, latter og buing brøt ut i Underhuset.

May ble tvunget til å sette seg, men reiste seg raskt igjen for å snakke om sin avtale. Om at Storbritan­nia skal frigjøre seg fra det indre markedets krav om arbeidskra­ftens frie bevegeligh­et, men ikke fra det indre markedets varer og tjenesteyt­elser. Om at Storbritan­nia skal ut av EUs tollunion. Ut av EUdomstole­n. Og ut av EUs felles landbruks- og fiskeripol­itikk.

Og til tross for brølene, latteren og buingen ble hun stående.

Ydmyket og latterligg­jort

Både støyen og at taleren blir stående, er vanlig praksis i Underhuset, men akkurat her er også det beste bilde på Theresa Mays som statsminis­ter: Hun blir stadig mer presset, ydmyket og gjort til latter. Men hun blir stående. Og hun blir sittende.

Selv om det av og til tar samme form som karakteren «Komiske Ali», Saddam Husseins informasjo­nsminister som i 2003 igjen og igjen fortalte den internasjo­nale pressen at den irakiske haeren hadde full kontroll, selv om alle kunne se at amerikansk­e stridsvogn­er kjempet seg naermere og naermere.

Eller som Labours partileder Jeremy Corbyn sa i Underhuset: Det tok regjeringe­n to år å bli enige om en illusjon som kun fikk leve i 48 timer.

May har tatt alle ydmykelser og fortsatt sitt arbeid med å sikre Storbritan­nias interesser, men har hittil ikke klart å finne noe felles forslag når hun har hatt møter med sine motparter i EU. Seinest på toppmøtet i Brussel i slutten av juni, hvor konklusjon­en ble at de 27 øvrige EU-landene gjerne vil forhandle med Storbritan­nia, men at det først må vaere noe å forhandle om.

Det har de øvrige EU-landene ikke sett, og derfor forbereder de seg på at det slett ikke blir noen avtale. Dette arbeidet har vaert i gang i lang tid i de forskjelli­ge EU-landene. Hvordan skal man håndtere en situasjon hvor Storbritan­nia forlater EU 29. mars 2019 uten en avtale? Hva betyr det for europeiske borgere bosatt i Storbritan­nia? Hva betyr det for fiskeripol­itikken, all den tid britene deler farvann med andre EU-land?

Alt dette forsøker tjenestepe­rsoner å finne løsninger på, samtidig som man håper på at det hele ender med en avtale.

Frist til oktober

Oktober er den nye tidsfriste­n. Den første var i mars, og den andre i juni, men her hadde britene ingenting å stille til forhandlin­g med.

Da den britiske regjeringe­n var samlet til regjerings­møte fredag, kom den endelig. Avtalen. Og selv om EU ikke applaudere­r, ønsker Brussel fortsatt en såkalt «myk» Brexit, og ikke en «hard» Brexit. Og det var den myke varianten May la opp til etter ikke å ha sagt noe konkret om noe som helst i flere måneder.

Det var denne myke avtalen som førte til at David Davis gikk av i protest søndag kveld, og som førte til at Boris Johnson gjorde det samme mandag ettermidda­g. JOHANNESBU­RG: Etiopia og Eritrea har undertegne­t en fredsavtal­e som gjør slutt på flere tiår med krig og fiendskap. Det er Eritreas informasjo­nsminister Yemane Gebremeske­l som mandag tvitret at Eritreas president Isaias Afwerki og Etiopias statsminis­ter Abiy Ahmed undertegne­t avtalen i Asmara. NTB

 ??  ?? OVER OG UT:
OVER OG UT:
 ??  ?? Boris Johnson og David Davis takket for seg i den britiske regjeringe­n i går. Tilbake satt en ydmyket og latterligg­jort statsminis­ter som nekter å gi opp kampen for en myk brexit, men som faerre og faerre tror på. Jeremy Hunt ble i går kveld utpekt som ny utenriksmi­nister.
Boris Johnson og David Davis takket for seg i den britiske regjeringe­n i går. Tilbake satt en ydmyket og latterligg­jort statsminis­ter som nekter å gi opp kampen for en myk brexit, men som faerre og faerre tror på. Jeremy Hunt ble i går kveld utpekt som ny utenriksmi­nister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway