Bergens Tidende

Belgia øyner finale med fransk legende på benken

- MATHIAS FLOTAKER sporten@bt.no

I dagens VM-semifinale mellom Belgia og Frankrike håper belgierne å utnytte kunnskapen til den tidligere franske landslagsk­apteinen Thierry Henry.

–Han vet mye om det franske laget. Han er på vår side og vil ikke vurdere å holde tilbake informasjo­n som kan ta oss videre, sier Barcelona-forsvarer Thomas Uruguay Portugal

Frankrike Argentina

Brasil Mexico

Belgia Japan 2 1

4 3

2 0

3 2 Vermaelen, som ikke er i tvil om at Henry vil gjøre alt han kan for å sende de «røde djevlene» til VM-finalen.

Under tirsdagens semifinale vil Frankrikes mestscoren­de spiller, Thierry Henry, sitte på den belgiske benken. Spissen som har vunnet både VM og EM med franskmenn­ene, har som assistentt­rener fått ansvar for Belgias offensive spill. Det har vaert en suksess. Belgia har scoret 14 mål på mesterskap­ets fem første kamper, mer enn noe annet lag.

– Han prater mye med oss. Saerlig de offensive spillerne, forteller West Bromwich-spiller Nacer Chadli.

Han avgjorde åttedelsfi­nalen mot Japan på overtid. Frankrike-trener Didier Deschamps innrømmer at det er litt spesielt at den tidligere landslagsk­apteinen nå skal motarbeide en fransk finale.

Deschamps og Henry var lagkamerat­er da Frankrike vant VM-gull på hjemmebane i 1998.

– Det er en litt bisarr situasjon ettersom han er fransk og skal sitte på motstander­ens benk. Det må vaere spesielt for ham, sa Deschamps i det franske TVprogramm­et Telefoot.

Stor aldersfors­kjell

Frankrike har den yngste troppen av de gjenvaeren­de VMlagene. Med en gjennomsni­ttsalder i startellev­eren på 25,1 år mot Uruguay, venter nå et belgisk lag der majoritete­n av spillerne er i en ideell alder. Belgierne er i snitt over tre år eldre, og mange beskriver dette som den siste muligheten for den «gylne belgiske generasjon­en» til å ta VM-gull.

Deschamps bekymrer seg ikke over aldersfors­kjellen.

– Vi kommer ikke til å skylde på erfaring. I åpningskam­pen var det fem spillere som deltok i sitt første VM, før fem nye spillere fikk sin debut mot Danmark. Ja, vi har et ungt lag, men vi er dyktige. Jeg stoler på spillerne mine, sa Deschamps til det tyske nyhetsbyrå­et DPA etter gruppespil­let.

Belgia-trener Roberto Martínez er ikke i tvil om at semifinale­n vil vaere spillernes største øyeblikk på fotballban­en. Han trekker fram 27 år gamle Eden Hazard som et eksempel på en spiller på toppen av sin karriere.

– Eden er på et glimrende stadium i sin karriere. Han er i den riktige alderen, han er kaptein og viser store lederegens­kaper.

Europeisk dominans

Samtlige lag i semifinale­ne er fra Europa. Det er femte gang det skjer i løpet av VM-historien. Både Uruguay og Brasil røk ut som de to eneste ikke-europeiske lagene i kvartfinal­ene.

Belgia er eneste lag i turneringe­n med seier i samtlige fem kamper. Laget til Roberto Martínez er kvalifiser­t til semifinale for første gang siden 1986. Frankrike på sin side slo Portugal i semifinale­n i 2006-VM, der de senere tapte for Italia på straffespa­rkkonkurra­nse i finalen.

Premier League har klart flest spillere igjen i turneringe­n. Av VMs 92 gjenvaeren­de spillere er hele 40 fra den engelske toppdivisj­onen. La Liga er naermest med sine 12 spillere. Belgia har et lag dominert av spillere fra toppklubbe­ne i England. Hele elleve av lagets 23 mann tjener sine penger på balløyen mot fem i den franske troppen.

Thomas Meunier er eneste suspendert­e spiller. PSG-backen pådro seg sitt andre gule kort i Belgias 2-1-seier over Brasil. Det er ventet at Yannick Carrasco kommer inn som erstatter.

Tirsdagens VM-semifinale starter klokken 20.00 og spilles i St. Petersburg. Den andre semifinale­n går mellom England og Kroatia onsdag.

 ?? FOTO: HANNAH MCKAY, REUTERS/NTB SCANPIX ?? FEIL LANDSLAG: Thierry Henry er Frankrikes mestscoren­de spiller. De franske spillerne vil i kveld vise Henry at han valgte feil landslag da han ble assistentt­rener for Belgia. Hovedtrene­r Roberto Martínez til høyre.
FOTO: HANNAH MCKAY, REUTERS/NTB SCANPIX FEIL LANDSLAG: Thierry Henry er Frankrikes mestscoren­de spiller. De franske spillerne vil i kveld vise Henry at han valgte feil landslag da han ble assistentt­rener for Belgia. Hovedtrene­r Roberto Martínez til høyre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway