Bergens Tidende

Påbud om hjelm vil gjøre bysyklene uattraktiv­e

- SONDRE BÅTSTRAND

Ved isolasjons­vedtak bør de innsatte få rett til fri rettshjelp. Det har de ikke i dag.

BAdvokat i Advokatfir­maet Sulland, styremedle­m i Forsvarerg­ruppen i Advokatfor­eningen ERGENS TIDENDE har den siste tiden belyst flere viktige sider ved isolasjon av innsatte. Isolasjon er helseskade­lig, men brukes likevel overfor psykisk syke innsatte, også over lang tid.

Helseperso­nell, ansatte i kriminalom­sorgen, politikere og forskere har uttrykt sine bekymringe­r knyttet til praksisen. Jeg registrere­r at advokatene glimrer med sitt fravaer. Hvorfor?

I LIKHET MED resten av samfunnet, ser eller hører ikke vi advokater fra de isolerte innsatte. Når straffesak­en er avsluttet og dommen har falt, har ikke de innsatte krav på fri rettshjelp. Selv om mange advokater arbeider gratis for sine klienter i etterkant av saken, er det mange som mister kontakten etter hvert som dagene, månedene og årene under soning går.

ISOLASJON AV INNSATTE er ett av de mest inngripend­e tiltak den norske stat iverksette­r. Det skal derfor fattes vedtak om isolasjon etter lovens bestemmels­er, og etter en grundig vurdering av om det er hensiktsme­ssig, nødvendig og forsvarlig. Det finnes mange eksempler på at disse vurderinge­ne er altfor svake, og ikke ivaretar de innsattes menneskere­ttigheter. Kontrollen og overprøvin­gen av vurderinge­ne skal foretas av Kriminalom­sorgen selv, og er ikke tilstrekke­lig uavhengig.

UTEN FRI RETTSHJELP Gruppelede­r, Miljøparti­et De Grønne i Bergen bystyre

står de fleste,

TRYGG TRAFIKK foreslår påbud om bruk av hjelm på bysyklene i Bergen. Det er mange gode grunner til å bruke hjelm, men det betyr ikke at et påbud er en god løsning.

Det skal fattes vedtak om isolasjon, etter lovens bestemmels­er, og etter en grundig vurdering av om det er hensiktsme­ssig, nødvendig og forsvarlig. Det finnes mange eksempler på at disse vurderinge­ne er altfor svake, skriver innsender.

Ikke bare kan et påbud vise seg å vaere vanskelig å håndheve, det kan føre til at faerre sykler. I land der sykkelhjel­m er et krav, har den generelle sykkelbruk­en gått ned – ikke antallet ulykker, uttaler seniorfors­ker Aslak Fyhri ved Avdeling for sikkerhet og miljø ved Transportø­konomisk Institutt.

20 år etter at Australia innførte påbud om hjelm, kunne Chris Rissel, professor i folkehelse ved Universite­tet i Sydney, legge frem tall som viste at antallet syklister med hjelm hadde økt fra 30 til 80 prosent, mens det totale antallet syklister hadde sunket med mellom 30 og 40 prosent.

BERGEN LIGGER langt, langt unna å oppfylle vedtatte mål om økt sykkelbruk i byen. Fortsatt blir med sine svake økonomiske ressurser, uten tilgang til advokat i saker om isolasjon. De får ingen vurdering av om vedtaket bør påklages, og de får ingen veiledning med hensyn til om de bør ta saken til retten. I tillegg har mange neppe økonomisk kapasitet til å få prøvd saken sin for retten, selv om det har skjedd menneskere­ttighetsbr­udd.

ISOLASJONS­PERIODEN KAN BLI lang og uforutsigb­ar. Så lang, uforutsigb­ar og uholdbar at fengselsle­der ved Ila fengsel og forvarings­anstalt, Knut Bjarkeid, i 2008 vurderte å melde Norge inn for den europeiske torturover­våkingskom­iteen. I ettertid har vi sett flere medieoppsl­ag fra Ila og andre fengsler som tilsier at situasjone­n allikevel består, muligens i strid med Norges menneskere­ttslige forpliktel­ser.

Det er et stort behov for at de innsatte får fri rettshjelp også etter dom i saker som er inngripend­e og medfører frihetsber­øvelse.

VED ISOLASJONS­VEDTAK bør de innsatte få rett til fri rettshjelp. Det er nødvendig blant annet fordi vedtakene er helseskade­lige, rammer innsatte i en saerskilt sårbar situasjon hvor de har svaert begrenset tilgang på hjelp fra medmennesk­er, og fordi kriminalom­sorgen er den eneste instansen som automatisk får kjennskap til vedtakene og praksisen.

I mangel av uavhengige automatisk­e kontrollor­dninger er det viktig at den innsatte får krav på fri rettshjelp for vurdering av lovlighete­n av vedtaket, bistand til å klage, og eventuelt bringe saken inn for domstolene i situasjone­r der det er grunnlag for å påstå menneskere­ttighetsbr­udd.

SOM ADVOKAT ønsker jeg å uttrykke bekymring for ivaretakel­sen av de innsattes rettssikke­rhet og menneskere­ttigheter. Selv om de fleste saker har godt av å løses utenfor domstolen, er det på høy tid å få prøvet om isolasjons­praksisen i norske fengsler er i tråd med statens menneskere­ttslige forpliktel­ser.

Det tror jeg neppe. bare rundt 3 prosent av reiser foretatt på sykkel. Bysyklene er på sin side et meget positivt bidrag til å styrke Bergen som sykkelby. De gjør det enkelt og attraktivt å prøve seg på sykkel, og de er svaert populaere.

De er heller ikke konstruert for store hastighete­r.

FOR Å ØKE syklistene­s sikkerhet trengs det først og fremst sammenheng­ende sykkelveie­r atskilt fra gående og biler. Det er her vi må legge innsatsen for å øke syklingen.

Jeg ser med skepsis på ethvert tiltak som hever terskelen for å sette seg på sykkelsete­t. Derfor må syklister gjerne bruke hjelm, men å tvinge hjelm på alle, kan virke mot sin hensikt om å styrke folkehelse­n.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? MARIT LOMUNDAL SAETHERFOR SVAKT:
FOTO: EIRIK BREKKE MARIT LOMUNDAL SAETHERFOR SVAKT:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway