Bergens Tidende

Hvorfor i all verden bygge mer bybane?

-

Folk må gi avkall på reiser som krysser bommene. Handlefrih­eten reduseres, det vil nok også handelen.

Enda verre blir det når bystyret får satt opp 13 nye bomstasjon­er i tillegg til to passeringe­r i sentrum. Folk vil kvi seg mer for å dra noe sted fordi det blir for dyrt gjennom bommene. Det er faktisk ganske mange som ikke kan ta bybane eller buss i stedet for bil.

ANNA ELISA TRYTI proklamert­e allerede i 1992 bybane var en viktig sak for henne som politiker (B.T. 02.01.1992).

Dette uten at jeg har funnet en eneste undersøkel­se der bybane ble sammenlikn­et med andre kollektivl­øsninger eller trafikkred­userende tiltak i Bergen. Det er i seg selv oppsiktsve­kkende. Jeg har heller ikke funnet en nøytral rapport som anbefaler bybane i Bergen siden.

Så hvorfor bruke avsindig mange milliarder bompengeog skattekron­er på å bygge den? Kostnadene med Bybane til Fyllingsda­len er svaert usikre. Seinest i 2016 var kostnadene beregnet til 6,2 milliarder mot 7,6 milliarder i 2017.

INNTEKTENE I BOMRINGEN synker måned for måned i takt med høyere takster og stadig økende antall elbiler. Hele bybanepros­jektet er nå et gigantisk risikopros­jekt. Og da finnes ingen andre løsninger enn nye taksthevin­ger i bomringen, rushtidsav­gift i den ytre ringen og annen ny skattleggi­ng av bilistene som byrådet kan komme på. De nekter jo for at de vil gjøre dette – men hva annet kan de gjøre når kassen er tom?

Det er grunnen til at stadig flere bergensbeb­oere protestere­r. Velgerne må si ifra ved neste valg.

 ?? FOTO: ELIAS DAHLEN ?? FOR DYRT: Folk vil kvi seg mer for å dra noe sted fordi det blir for dyrt gjennom bommene, skriver Trym H. Aafløy.
FOTO: ELIAS DAHLEN FOR DYRT: Folk vil kvi seg mer for å dra noe sted fordi det blir for dyrt gjennom bommene, skriver Trym H. Aafløy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway