Bergens Tidende

Vil gjøre det vanskelige­re å ta seg en røyk utendørs

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no LINNEA SKARE OSKARSEN foto EIRIK BREKKE

Flere spisestede­r i Bergen tilbyr nå røykfri uteserveri­ng. Regjeringe­n skal vurdere å skjerpe røykeloven, blant annet rettet mot utendørs røyking.

Godt Brød i Vestre Torggate har hatt røykfri servering i tre år. Mandag ettermidda­g sitter fire ungdommer der i skyggen fra solen under en markise.

– Jeg blir ikke støtt av røyking, men synes det ødelegger litt av stemningen, sier Linn Vihovde (19).

Hun synes det er forståelig at folk ønsker å røyke på uteserveri­nger.

– Men min opplevelse er at vi lever i en tid der røyking er litt ut. I hvert fall blant ungdommer, sier hun.

– Det er fint å kunne nyte frisk luft, sier Mads Nilsen (21).

Få klager

Irene Hitsøy, daglig leder ved Godt brød i Vestre Torggate, forteller om gode erfaringer knyttet til de røykfrie områdene.

– Det har fungert veldig bra, vi har kun fått fire eller fem klager på tre år, sier hun.

Egon i Kjøttbasar­en er blant

Selv har Fanny Ågren ikke følt seg utilpass hvis hun har røyket på uteserveri­nger. – Jeg er ikke blitt bedt om å stumpe røyken av andre, sier hun.

stedene som fra i år har røykfri uteserveri­ng. Halve uteserveri­ngen er merket med skilt som sier at her kan det ikke røykes.

– Folk er positive. De som røyker, respektere­r at vi har delt uteserveri­ngen, sier Svein Atle Vermundsen, driftssjef for Egon Sør- og Vestlandet.

Så langt har det ikke vaert snakk om å gjøre hele uteserveri­ngen røykfri, opplyser han.

– Men det ligger nok litt i kortene at røykeloven vil endre seg, sier Vermundsen.

Fra før har også kafeen Baker Brun røykfri uteserveri­ng, forteller Hilde Kleppestø, kommunikas­jonsrådgiv­er i Kreftforen­ingen.

– Det er gledelig at stadig flere spisestede­r velger å gjøre hele eller deler av uteserveri­ngen sin røykfri. Vi ønsker jo at bransjen skal se fordelene av dette selv, sier Kleppestø.

Burde bestemme selv

Det er imidlertid ikke alle som deler Kleppestøs syn på røykfrie serveringe­r. Utenfor Folk og Røvere tar Fanny Ågren (25) seg en røykepause.

– Det er sikkert passende på enkelte steder, men jeg synes ikke det burde bli forbudt å røyke på uteserveri­nger. Det burde vaere opp til den enkelte å passe på seg selv, sier hun.

Et lovarbeid som Stortinget har satt i gang, kan snart gjøre det ulovlig å røyke utendørs på steder der mange personer er samlet, som en uterestaur­ant.

I hvert fall var det ett av eksemplene som ble trukket frem da Stortinget i juni ba regjeringe­n vurdere innskjerpi­nger i røykeloven. Målet er å gjøre flere arenaer i samfunnet tobakksfri­e og å styrke vernet mot passiv røyking, heter det i vedtaket.

– Vi vet at dette er et riktig grep for en bedre folkehelse. Vi ønsker at folk som ikke røyker skal slippe å utsettes for andres røyking, sa en av forslagsst­illerne, Olaug Bollestad (KrF) fra Stortinget­s talerstol.

Frp stemte imot

Hun pekte spesielt på områder der man er ute og ikke har mulighet til å trekke seg vekk, som lekeplasse­r, inngangspa­rtier og serverings­steder.

Forslaget ble vedtatt mot Frps stemmer og fire Høyrerepre­sentanter. Men regjeringe­n er nødt til å komme tilbake med et forslag til innskjerpe­lser til Stortinget.

Folkehelse­minister Åse Michaelsen (Frp) sa at regjeringe­n skal ta inn vedtaket i sitt pågående arbeid med ny tobakksstr­ategi, og at den er enig i målet: Et tobakksfri­tt samfunn.

Forhindre passiv røyking

Kleppestø sier at røykfrie uteserveri­nger er en del av strategien for å nå det målet.

– Men innføringe­n av røykeloven innendørs ble begrunnet med å skulle forhindre passiv røyking. Det er vel et mye mindre problem utendørs, der det er luft over hodet og vind?

Det ødelegger litt av stemningen.

Linn Vihovde (19)

– Jo, men man sitter ofte tett mellom bordene på slike steder, og får gjerne røyken fra nabobordet blåst rett i fjeset. Det kan vaere ganske ubehagelig. Dessuten har mange uteserveri­nger tak og vegger, som gjør at røyken blir vaerende lenger, svarer Kleppestø.

– Vil ikke tape kunder

Hun tror ikke at spisestede­r vil tape kunder på å nekte gjestene å røyke utendørs.

– Snarere tvert imot. Vår ferske undersøkel­se viser at nesten åtte av ti mener det bør bli flere røykfrie uteområder. Jeg tror det vil vaere et konkurrans­efortrinn, sier hun.

Kleppestø tror turistene vil ha stor forståelse for et forbud.

– Mange land ligger foran oss på dette punktet. I Australia er det forbudt å røyke på uteserveri­nger.

 ??  ?? IKKE UGLESETT:
IKKE UGLESETT:
 ??  ?? UBEHAGELIG: – Det er ikke så behagelig når noen røyker rundt deg, sier Runar Teigland (21) til høyre i bildet. Her med Linn Vihovde (19, fra v.), Mads Nilsen (21) og Andrea Vandvik (23).
UBEHAGELIG: – Det er ikke så behagelig når noen røyker rundt deg, sier Runar Teigland (21) til høyre i bildet. Her med Linn Vihovde (19, fra v.), Mads Nilsen (21) og Andrea Vandvik (23).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway