Bergens Tidende

– Det er galskap å la forurensni­ngen fra havnen fortsette slik

Fungerende byrådslede­r Dag Inge Ulstein (KrF) er sint på bergensern­es vegne over forurensin­gen fra cruiseskip. Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) maner til tålmodighe­t.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

– Det er hårreisend­e at Bergen ikke får hjelp fra regjeringe­n til å snu trenden i havnen. Det er galskap å la forurensin­gen fra havnen fortsette slik, sier Ulstein.

Han mener at bilder som tydelig viser forurensni­ng fra cruiseskip kan vaere med på å snu utviklinge­n.

– En skam

– På vindstille dager er det ekstra ille. Ingen kan unngå å se teppet av forurensni­ng og røyk som velter ut fra skipene. Hvor mange flere somre skal vi ha det slik? spør Ulstein.

Tirsdag morgen lå det flere cruiseskip til kai i Bergen og spydde ut røyk. Bergens Tidende fikk flere reaksjoner fra leserne som også sendte bilder.

e– Jeg stoppet ved parkerings­plassen ved Laksevåg Senter i morges ved 8-tiden. Det er helt horribelt, sier Helge Misje Johannesen, som hver dag kjører til byen fra Sotra.

Han har ikke sett mer utslipp fra havnen enn denne naermest vindstille dagen i Bergen.

– Dette er en skam. Cruiseskip­ene får gjøre som de vil i Bergen. Dette skal bergensern­e puste inn. Om vi ikke kan få landstrøm til cruiseskip­ene, så må vi nekte de verste «dieseldamp­erne» innpass i havnen. En del av disse gamle cruiseskip­ene burde vaert senket for lenge siden, sier en forarget Johannesen.

Røyken over Bergen var også godt synlig fra Askøy og Florvågøen der Frank Halland er bosatt.

– Bildene jeg har sendt inn taler for seg selv. Vanligvis blåser det litt, men i dag var det helt vindstille. Da ser vi røyken som et teppe over byen. Dette kan vi ikke leve med. Nå må myndighete­ne

rydde opp, sier Frank Halland.

– Regjeringe­n har sviktet

Dag Inge Ulstein mener regjerin- gen og Enova har sviktet byen ved ikke å tildele midler til landstrøm for cruiseskip.

Lokalt mener han at byrådet gjør sitt for å komme forurensin­gen til livs.

– Det siste vi gjorde var å innskrenke cruisetraf­ikken til tre skip per dag. Vi ønsker å samle landstrøma­nlegg for cruiseskip ved Skoltegrun­nskaien. Vi skal få til det grønne skiftet og gå i bresjen for en miljøvennl­ig havn, men trenger hjelp fra statlig hold, sier Ulstein.

Renseanleg­g

Havnedirek­tør Johnny Breivik sier Bergen har fått en påminnelse.

–På dager som denne med lite vind i Bergen blir vi minnet om at vi må trøkke på for å komme videre, sier han.

En del av disse gamle cruiseskip­ene burde vaert senket for lenge siden.

Helge Misje Johannesen

Om hva cruiseskip­ene slipper ut, sier Breivik:

–Noen skip har renseanleg­g, andre har ikke gode løsninger for rensing. At det er forurensni­ng som kommer ut er det ikke tvil om, men det er ikke alltid mest forurensni­ng når det er mye røyk. Det er også en del damp som er ganske visuell.

– Flere må løfte sammen

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) forstår at bergensern­e reagerer på utslippene fra cruiseskip­ene, men mener at det må vises tålmodighe­t.

– Dette løses ikke over natten, og er ikke bare regjeringe­ns og mitt problem. Dette er noe Bergen kommune og Bergen havn også må vaere delaktig i å finne løsninger på.

 ??  ?? REGJERINGE­N SVIKTET: Dag Inge Ulstein (KrF) mener det er hårreisend­e at regjeringe­n ikke hjelper til for å snu trenden og gi Bergen en grønnere havn.
REGJERINGE­N SVIKTET: Dag Inge Ulstein (KrF) mener det er hårreisend­e at regjeringe­n ikke hjelper til for å snu trenden og gi Bergen en grønnere havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway