Bergens Tidende

Jan Henry T. Olsen er død

- KARL MARTIN JAKOBSEN, NTB nyhet@bt.no

Tidligere fiskerimin­ister Jan Henry T. Olsen (61) døde tirsdag.

Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre husker ham som en sjarmerend­e, blid og modig person.– Det er trist å meddele at min og vår kjaere Jan Henry gikk bort tidlig i morges – trist for oss, men familien er enig om at det er en lettelse for han at han omsider har fått fred for alle plager som sykdommen påførte han, skriver kona, Laila Lanes, på Facebook.

Åpen om demens

Olsen var fylkesordf­ører i Troms fra 1991 til 1992. Deretter var han fiskerimin­ister fra 1992 til 1996 i Gro Harlem Brundtland­s tredje regjering.

Han har de siste årene vaert rammet av demenssykd­om, og fortalte om dette i boken «Skynd deg å elske», som ble skrevet av hans kone, Laila Lanes. Dette resulterte også i film.

–Modig og blid person

Som fiskerimin­ister ledet Jan Henry T. Olsen fiskeriavt­alen med EU i forkant av folkeavste­mningen i 1994, og der fikk han kallenavne­t «No Fish Olsen».

– Det er med stor sorg og takknemlig­het at vi minnes Jan Henry T. Olsen. Folk han møtte på i alle livets arenaer husker en sjarmerend­e, blid og modig person, som gjorde inntrykk på alle han møtte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Støre samarbeide­t naert med Olsen i tiden da sistnevnte fungerte som fiskerimin­ister, og beskriver en dyktig politiker som sto opp for norske interesser.

– Jeg fikk se på naert hold hvordan Jan Henry med sin erfaring fra norsk fiskerisek­tor og organisasj­onsliv tok de europeiske forhandler­ne på strak arm, sier Støre.

 ?? ARKIVFOTO: JON HAUGE, NTB SCANPIX ?? BLIR SAVNET: Jan Henry T. Olsen ble 61 år gammel. Dette bildet er tatt i 1994.
ARKIVFOTO: JON HAUGE, NTB SCANPIX BLIR SAVNET: Jan Henry T. Olsen ble 61 år gammel. Dette bildet er tatt i 1994.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway