Bergens Tidende

Verftsgiga­nt i minus for første gang på 15 år

- OLA MYRSET ola@sysla.no

Konsernsje­f Arne Birkeland mener likevel selskapet har klart seg bedre gjennom oljekrisen enn mange andre.

– Vi hater å tape penger, sier Arne Birkeland til Sysla.

Westcon-konsernet, med hovedkonto­r i Ølensvåg, har virksomhet i flere segmenter av oljeindust­rien. Derfor har selskapet, som mange andre, blitt rammet av krisen som har preget naeringen de siste årene.

Inntektene falt fra 1,86 milliarder i 2016 til 1,24 milliarder i fjor. I 2015 var tilsvarend­e tall 3,4 milliarder kroner. I fjor måtte altså Birkeland bokføre røde tall på bunnlinjen for første gang som toppsjef. Underskudd­et på 94,5 millioner kroner før skatt var det første siden 2002.

Riggtrøbbe­l

Også selve driften gikk kraftig i minus. Driftsunde­rskuddet ble 144,6 millioner kroner.

– Vi er ikke fornøyd med underskudd. Samtidig er vi finansielt sett godt rustet til å takle det. Vi har en egenkapita­l på drøyt 800 millioner kroner og lite langsiktig gjeld, så vi har grei kontroll, forklarer Birkeland.

Det er spesielt markedet for vedlikehol­d av rigger som har skapt problemer de siste årene. Inntektene til dattersels­kapet Westcon Yards falt i fjor fra 1,3 milliarder til 633 millioner kroner. Det ga et underskudd på 85 millioner kroner.

– Det er dette segmentet som har opplevd den største endringen. Det har vaert dramatisk fall, sier Birkeland, som peker på at det som skjer i Westcon Yards, også påvirker andre av konsernets virksomhet­er i negativ retning.

– Det har vaert en humpete vei i alle segmenter som lukter av olje og gass. Men når vi ser hvordan det har gått med andre bedrifter i bransjen, har vi egentlig klart oss ganske bra gjennom krisen, sier Birkeland.

500 mistet jobben

I markedet for skipsrepar­asjoner går det bedre. Samtidig har Westcon begynt å etablere seg innen bygging av nye skip. Blant annet skal selskapet bygge en tråler og en batteridre­vet ferje for Norled.

– I skipsmarke­det blir det ytterliger­e framgang i år, men riggsegmen­tet ser ut til å bli vanskelig en stund til, sier Birkeland.

Nedturen de siste årene har ført til en kraftig nedbemanni­ng. I 2013 hadde selskapet om lag 1050 fast ansatte medarbeide­re. I dag er antallet drøyt 600. I tillegg kommer mange innleide arbeidstak­ere som ikke lenger jobber i konsernet.

Rettssak

Blant Westcons største prosjekter de siste årene er ombygginge­n av boligrigge­n «Safe Scandinavi­a». Jobben ble imidlertid dyrere enn antatt, og til slutt ble det rettssak mellom Westcon og riggeier Prosafe. I mars ga Stavanger tingrett Prosafe medhold og dømte Westcon Yards til å betale 412 millioner kroner til Prosafe.

Saken er imidlertid anket av begge parter. Trolig vil ankesaken komme for retten neste år.

– Det er snakk om mye penger. Hvis dommen blir stående, er det klart at vi vil merke det, sier Birkeland.

Selv er han på vei ut av Westcon. Nylig ble det kjent at Birkeland har fått ny jobb. I utgangspun­ktet blir han vaerende ut året. Det er foreløpig ikke offentligg­jort hvor han skal etterpå.

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? TØFFE TIDER: Westcon måtte bokføre 94,5 millioner i minus i fjor. Her fra konsernets verft i Ølensvåg.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN TØFFE TIDER: Westcon måtte bokføre 94,5 millioner i minus i fjor. Her fra konsernets verft i Ølensvåg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway