Bergens Tidende

Gratulasjo­ner fra hele verden

- ISABEL BECH, NTB utland@ntb.no

Fra hele verden strømmer det inn gratulasjo­ner etter den vellykkede redningsak­sjonen.

– Vi er ikke sikre på om dette er et mirakel, vitenskap, eller hva. Alle 13 «Wild Boars» er nå ute av grotten, skriver Thai Navy SEALs på sin Facebook-side. «Wild Boars», som betyr villsvin, er navnet på fotballage­t guttene spiller på.

Thailandsk TV viste i går bilder av redningsar­beidere som synger og danser for å feire et vellykket oppdrag.

– Oppdraget er utført, sier Suthee Sommart. Han er en av redningsar­beiderne, og har jobbet med å lete etter åpninger i grotten.

– Jeg mistet aldri håpet. Jeg visste at de ville vaere i live. Dette oppdraget er veldig spesielt. Vi har gjort noe historisk, sier han.

Redningsle­der Narongsak Osottanako­rn har beskrevet redningsin­nsatsen som «et lag av forente nasjoner», og mannskapet besto av personer fra blant annet Storbritan­nia, Kina, Myanmar, Australia og Japan.

Også lokale innbyggere bidro, blant annet med å lage mat til redningsar­beiderne, vaske dykkerdrak­tene deres og fraktet dem rundt uten å ta betaling, ifølge BBC.

Gratulasjo­ner

Etter nyheten om at alle 13 var ute av grotten og i sikkerhet, strømmet det inn gratulasjo­ner fra flere hold. Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May var en av dem.

– Glad for å se at redningsak­sjonen for å få ut dem som var innesperre­t i grotten i Thailand var vellykket. Verdenen fulgte med og vil hylle motet til alle de involverte, tvitret May.

Også amerikaner­nes president Donald Trump tok til Twitter for å gratulere de thailandsk­e marinejege­rne med et vellykket oppdrag.

– På vegne av USA, gratulerer til Thai Navy SEALs og alle andre med en vellykket berging av de tolv guttene og treneren deres fra den farlige grotten i Thailand. For et vakkert øyeblikk – alle ute, bra jobbet!, skrev han.

Mens gleden over at alle 13 er reddet ut i sikkerhet er stor, er det også mange som minnes Saman Gunan, den tidligere marinejege­ren som omkom da han skulle plassere ut oksygentan­ker inne i grotten. Ifølge The Guardian skal han hedres med en statlig begravelse.

Ved god helse

De åtte guttene som ble hentet ut søndag og mandag er sendt til sykehus og er ved forholdsvi­s god helse. De er ofte sultne og trenger mye mat, og har bedt om brødskiver med sjokoladep­ålegg.

De kan nå begynne å spise normal mat, så lenge den ikke er for krydret. Tidligere har de bare kunnet spise en risbasert grøt, fordi de utslitte kroppene deres har hatt problemer med å ta til seg naering.

Noen av guttenes pårørende har fått besøke dem på sykehuset, men på grunn av mulig smittefare var de atskilt av en glassvegg. Talsmann for helsemyndi­ghetene, Jedsada

USAs presiden Donald Trump

Chokdrumro­ngsuk, sier de skal vurderes av en psykiater og at det kan ta en uke før de får komme hjem.

De tre siste marinejege­rne og en lege som var hos guttene i grotten i Thailand kom sent i går lokal tid, ut av grotten og i sikkerhet, opplyste ledelsen for redningsak­sjonen, noen timer etter at de fem siste av de tolv guttene og fotballtre­neren var blitt berget ut.

 ?? ILLUSTRASJ­ON VIA REUTERS, NTB SCANPIX ?? DE 13 OG DE GODE HJELPERNE: Denne tegningen av 13 villsvin og de gode hjelperne dukket opp i sosiale media i går. «Wild Boars» (Villsvin) var navnet på fotballklu­bben til guttene og treneren.
ILLUSTRASJ­ON VIA REUTERS, NTB SCANPIX DE 13 OG DE GODE HJELPERNE: Denne tegningen av 13 villsvin og de gode hjelperne dukket opp i sosiale media i går. «Wild Boars» (Villsvin) var navnet på fotballklu­bben til guttene og treneren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway