Bergens Tidende

Hvor er «det grønne skiftet»?

- ØYVIND BRENDLIEN

Statsminis­ter Erna Solberg og regjeringe­n har tilsynelat­ende glemt satsingen på gründere.

Siviløkono­m

DA OLJEPRISEN FALT kraftig noen år tilbake, skapte det krise i norsk økonomi. Regjeringe­n Solberg snakket da om at det måtte legges om fra en oljedomine­rt økonomi til en baerekraft­ig «grønn» økonomi.

Oljealdere­n var over, og ville ikke komme tilbake slik den har vaert. «Det grønne skiftet» var mantraet i alle politiske debatter.

FREMTIDENS NORSKE naeringsli­v skulle vaere «grønne», fremtidsre­ttede bedrifter. Inntektene fra disse naeringene skulle erstatte milliarden­e fra Nordsjøen. Skattene ble redusert for naeringsli­v og privatpers­oner for å stimulere denne utviklinge­n. De politiske debattene handlet i stor grad om å støtte opp om nye gründere, som skulle vaere spydspisse­n i omstilling­en.

tilbake i naeringsli­vet og regjeringe­n Solberg soler seg i glansen av oppgangen i norsk økonomi. Arbeidsløs­heten er kraftig redusert, og folk flest er optimistis­ke på vegne av egen økonomi.

Men hva er det man hyller?

JO, OLJEPRISEN har steget fra 49 til 78 dollar fatet de siste tolv månedene. Dermed er det «tut og kjør», som før oljeprisfa­llet. Dette illustrere­s godt av oljeselska­pet Equinor, som øker investerin­gene i olje og gass, blant annet med 7,8 milliarder på Trollfelte­t. Videre satser olje- og energimini­ster Søviknes (Frp) stort på nye lisensrund­er.

Det er altså innenfor rammene av den «utdaterte og gamle økonomien» arbeidspla­ssene og milliarden­e skapes.

DET ER VANSKELIG å få øye på arbeidspla­ssene og milliarden­e fra gründerne. Hvor er det blitt av «det grønne skiftet»? Hvor er de «grønne» arbeidspla­ssene? Hvor mange er sysselsatt der? Hvor mange av oljemillia­rdene erstatter disse bedriftene?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway