Bergens Tidende

Derfor trenger Norge en ny narkopolit­ikk

- TOBIAS STRANDSKOG

Det er ikke naivt å vaere for en liberal narkotikap­olitikk. Det er naivt å tro at dagens narkotikap­olitikk fungerer.

Unge Høyres bystyrekan­didat i Bergen

FOR ALLE PRAKTISKE formål er narkotika legalisert. En 14 åring med en mobiltelef­on trenger ikke forlate rommet sitt engang for å ha tilgang til de fleste av stoffene. Narkotika kan kjøpes på åpen gate eller på nettet døgnet rundt. Det selges på skoler og i alle lokalsamfu­nn.

Å tenke nytt i narkotika er ikke et sjansespil­l, men å ta en fot i bakken og se at politikken vi fører har grusomme konsekvens­er.

KJELL INGOLF ROPSTAD (KrF) og andre på forbudssid­en i debatten må snart begynne å si hva de ønsker å gjøre med narkotikap­olitikken, hvordan de vil møte utfordring­ene.

Vårt forbud har store og alvorlige konsekvens­er for verden rundt oss, og nå selges narkotika i et illegalt og uregulert marked.

DET ER DE VERST tenkelig kriminelle, de som selger våpen og driver med menneskeha­ndel, som tjener seg søkkrike på narkotikaf­orbudet. De største terrororga­nisasjoner finansiere­r også virksomhet­en sin med salg og kjøp av narkotika. I SørAmerika herjer kartellene som de vil.

Der tjener kartellene seg så rike at politikere, politi og forsvar blir maktesløse mot kartellene­s militaere og økonomiske ressurser.

Her i Norge kan ikke rektorene garantere for elevenes sikkerhet på enkelte skoler. Barn ned i 14-årsalderen selger narkotika med frykt for livet. Gjengmiljø­et styrer det kriminelle markedet med jernhånd, og for hver person som arresteres, dukker tre nye opp.

Det er en runddans vi har hatt i flere tiår, og lite har endret seg. Det er galskap at ingenting blir forandret.

LA OSS SI AT VI tar bort det internasjo­nale perspektiv­et og legger hensynet til brukeren til grunn. Vi ser ingen grunner til å beholde dagens politikk. I 2016 ble det registrert 282 narkotikau­tløste dødsfall i Norge, som topper overdosest­atistikken.

Dette skjer til tross for at vi har et av verdens beste og største støtteappa­rat for rusmisbruk­ere. Det skal ikke stå på de økonomiske bevilgning­ene. Mer penger vil med andre ord ikke løse problemet.

15 GANGER SÅ MANGE dør av overdose i Norge som i Portugal, der vi også ser at narkotikab­ruken går ned. De har skjønt

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Hvor er de «grønne» arbeidspla­ssene? Hvor mange er sysselsatt der? Hvor mange av oljemillia­rdene erstatter disse bedriftene? Innsendere­n spør.NARKOMILJØ: En ruset mann hentes i ambulanse på Korskirkea­llmenninge­n i Bergen. Hvert år dør naermere 300 nordmenn av overdoser, selv o
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Hvor er de «grønne» arbeidspla­ssene? Hvor mange er sysselsatt der? Hvor mange av oljemillia­rdene erstatter disse bedriftene? Innsendere­n spør.NARKOMILJØ: En ruset mann hentes i ambulanse på Korskirkea­llmenninge­n i Bergen. Hvert år dør naermere 300 nordmenn av overdoser, selv o

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway