Bergens Tidende

Lar-systemet må knytte seg til spesialutd­annede team

- SIGMUND KARTERUD

Det er ikke umulig å endre liv.

Professor i psykiatri, UiO I BERGENS TIDENES GODE reportasje om larbehandl­ing av rusavhengi­ge, uttaler professor Helge Waal at «den tunge bagasjen med traumer, vanskelige familiefor­hold og psykiske lidelser mange med rusavhengi­ghet sliter med, kan vaere vel så vanskelig å reparere som avhengighe­ten alene.»

Han legger til at det å forandre liv er vanskelig. Spesielt når en har «dype tilpasning­sproblemer i livet». Jeg er helt enig. Det er vanskelig. Men ikke umulig.

VI HAR LENGE VISST at et stort flertall av de rusavhengi­ge har omfattende personligh­etsproblem­er. Samtidig vet vi også at det er gjort store fremskritt i kartleggin­g og behandling av personligh­etsforstyr­relser, og at behandling­spessimism­e er snudd til behandling­soptimisme.

Men det er et krevende arbeid. Det krever et spesialutd­annet team som jobber tett sammen under tett veiledning.

DET ER KRITIKKVER­DIG at lar-systemet ikke har knyttet til seg slike team. Nå kan alltids behandling­spessimist­ene hevde at det foreløpig ikke finnes god nok kunnskap om effekten av slike team i rusfeltet. Det burde da vaere en moralsk forpliktel­se å søke slik kunnskap.

Bergenskli­nikken, som var nevnt i reportasje­n, har nylig publisert oppsiktsve­kkende gode resultater om mentaliser­ingsbasert behandling av rusavhengi­ge med store personligh­etsproblem­er.

Det er all grunn til å følge opp denne studien med et randomiser­t behandling­sforsøk som kan fastslå effekten mer vitenskape­lig. Utfallet kan få store konsekvens­er for fagpolitik­ken på området. Slik behandling­sforskning er veldig krevende.

STYRENDE KREFTER i Forsknings-Norge har i mange år satset på biologisk forskning i rusfeltet. La oss håpe at det denne gang, når det kommer søknad fra Bergenskli­nikken om finansieri­ng, er en vilje til å forske på alternativ­er og supplement til lar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway