Bergens Tidende

Zombiene er her

- KRISTINA MOE-KARLSEN

Student

BERGENSERE – zombieapok­alypsen er over oss! Men bare rolig, det er ingen grunn til panikk! Zombiene er helt harmløse (stort sett).

Vi visste det vel egentlig. Når det ikke skjedde noe 21. desember 2012, måtte vi jo bare regne med dette. Før eller siden kommer alltid apokalypse­n. Den kom riktignok ikke helt slik jeg hadde tenkt. Muligens har jeg sittet litt for mye inne og sett på katastrofe­filmer i det siste, nå som det har høljet ned i noen uker, men jeg så liksom for meg noen litt mer dystert. Litt mer gørr og hjerner – og litt faerre bøttehatte­r.

Nei, man skal ikke tro på alt man ser på film. Det kan visst vaere både strålende sol og grønt gress når zombiene kommer. Og hele denne greien med at de graver seg opp av jorden på en mørk kirkegård ved midnatt, er vel bare en håpløs, gammeldags skrøne uten rot i virkelighe­ten.

I DISSE MODERNE tider kommer zombiene seilende inn i Vågen, i gigantiske cruiseskip. Det mørkeste ved det hele, er røyken fra pipen (som forresten bidrar til verdens virkelige apokalypse, klimaendri­ngene).

Opprevne, møkkete skjorter og bukser har visst forresten også gått av zombiemote­n. Det er for lengst erstattet med shorts og T-skjorte med svettering­er under armene. Tursekk på ryggen og kamera på magen – og så bøttehatte­n da. Dessuten har de sluttet å halte, og jager bare etter deg for å be om veibeskriv­else eller fotografer­ing. Riktignok er de fortsatt litt sløve i blikket, så jeg innimellom lurer på om de faktisk får med seg det de står og ser på gjennom kameraskje­rmen.

JEG HAR GITT OPP å prøve å rømme. Nå for tiden er zombiene overalt! Til og med når jeg tror jeg har klart å slippe unna et sted inne i skogen på fjellet, hopper de plutselig frem på stien og spør om veien til sentrum. Jeg peker nedover, og de takker og fortsetter videre. Så blir jeg stående igjen og tenke at de egentlig ikke er så ille, disse mytiske skapningen­e – faktisk er de ganske hyggelige, om enn litt bortkomne.

JEG ER VEL kanskje litt bortkommen selv innimellom, spesielt når jeg vandrer hvileløst rundt på ferie et sted jeg aldri har vaert før. Er det rart man blir sløv i blikket når man skal prøve å få med seg alt man ikke har sett før på en eneste dag?

Og én ting skal de ha, disse zombiene: De vet å benytte seg av byen, uavhengig av vaeret. Så kanskje jeg skulle skru av Netflix og gå ut og leke litt zombie i min egen by, jeg også?

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? VANDRER HVILELØST: Turistflok­kene i Bergen sentrum har satt fantasien i sving hos innsendere­n.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE VANDRER HVILELØST: Turistflok­kene i Bergen sentrum har satt fantasien i sving hos innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway