Bergens Tidende

Mma skal dø?

-

het. Hva når jeg tenker på det når jeg skal legge meg? Hva når jeg er på skolen? Kan jeg krangle med pappa når han er syk? På treffpunkt kan de snakke om det som er vanskelig. Der er det også voksne de kan snakke med, og det er mye lek og moro.

– Du mistet selv din far i kreft da du var ti år gammel. Hva har det betydd for yrkesvalge­t ditt? –Det vet jeg ikke, men jeg har alltid visst at jeg ville jobbe med barn. I ettertid ser jeg at min egen erfaring nok kan ha vaert med på bestemme noen av mine yrkesvalg. Jeg utdannet meg først til musikkbarn­ehagelaere­r på Bergen Musikkonse­rvatorium. Først etter at jeg selv hadde fått to barn og var 29 år gammel, begynte jeg på sykepleier­skolen på Haukeland. Etter noen år på barnepsyki­atrisk avdeling på Haukeland, søkte jeg en stilling som kontaktsyk­epleier i Kreftforen­ingen.

–Hva har arbeidet med dette laert deg?

– Det har vaert veldig tilfredsst­illende å få vaere med å hjelpe til når noen har det vanskelig. Både som direkte støtte, men også å få vaere med på å gjøre andre gode til å støtte. Ofte er det ikke så mye støtte som skal til for at det går litt greiere. Det er viktig å kartlegge for den enkelte hva man kan gjøre noe med, og hva man ikke kan gjøre noe med.

– Det som har imponert meg, er hvordan folk faktisk klarer å stå i det når krisen rammer en. Hvilken iboende ressurser mennesker har, og hvordan de klarer å mobilisere disse når de opplever vanskelige situasjone­r. Ofte rammer flere kriser en familie samtidig. Jeg har mange ganger tenkt at «dette hadde jeg aldri klart å takle». Det er utrolig hva folk makter, og klarer å komme seg gjennom.

– Hvilke råd har du til dem som blir rammet av alvorlig sykdom?

– Det er viktig å vaere åpen. Både innad i familien, og utad, for å kunne søke støtte.

– Hva kan andre som kjenner de som er rammet, gjøre?

– Ikke vaer redd for å ta kontakt og bry deg. Ikke si «bare ta kontakt om det skulle vaere noe», kom med konkrete spørsmål om hjelp. Spør om de vil spise middag med deg, kanskje barnet vil vaere med dere på hytten, på kino eller en annen aktivitet? Det er ikke alltid så mye som skal til.

 ??  ?? vet uten sykdom, kriser og tap. Det er opp til oss hvilken holdning vi møter det med. Det er noe du kan gjøre noe
vet uten sykdom, kriser og tap. Det er opp til oss hvilken holdning vi møter det med. Det er noe du kan gjøre noe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway