Bergens Tidende

Sykelønn på kuttlisten

Det er trolig bare et spørsmål om tid før politikern­e må innstramme sykelønnso­rdningen. Frivillige overenskom­ster mellom arbeidstak­ere og arbeidsgiv­ere er ikke nok.

-

MENS DET HAR LYKTES å redusere sykefravae­ret i privat sektor de siste 17 årene, har det økt i offentlig sektor. Det viser en nylig fremlagt oppsummeri­ng av den såkalte IA-avtalen fra 2001. Det samlede norske sykefravae­ret er fremdeles betydelig høyere enn i våre naboland. Foreløpig er det ikke politisk vilje til å rokke ved verdens beste sykelønnso­rdning, men presset er økende mot sjenerøse, norske velferdsor­dninger.

I FORRIGE UKE advarte Nav-direktør Sigrun Vågeng mot at velferdsst­aten er truet. Hun henviste til eldrebølge­n, til økende gjennomsni­ttsalder og til at vi blir stadig flere her i landet, mens andelen sysselsatt­e i befolkning­en har gått ned og de offentlige utgiftene til trygder og støtteordn­inger øker.

Tidligere er det beregnet at etter 2030 vil statlige utgifter øke med fem milliarder mer enn inntektene hvert eneste år. Den regningen bør ikke overlates dagens unge og kommende generasjon­er. Det er da også de politiske ungdomsorg­anisasjone­ne på høyresiden som går i bresjen for innstramme­t sykelønnso­rdning.

Det er opp til regjeringe­n å avgjøre om avtalen om inkluderen­de arbeidsliv skal fortsette etter at den opprinneli­ge avtaleperi­oden nå går ut. Utvalget som har vurdert resultatet etter 17 år, mener at et fortsatt arbeid må vaere bedre målrettet, både overfor mindre, private virksomhet­er og offentlig sektor.

SVIKTEN I OFFENTLIG SEKTOR blir dels forklart med at en svaert stor andel er typiske kvinneyrke­r, og at kvinner generelt har høyere sykefravae­r enn menn. Det blir også henvist til at det er mye tungt arbeid i offentlig sektor. Selv med disse forbeholde­ne gjenstår det likevel en overhyppig­het av sykefravae­r som forskerne ikke finner noen forklaring på.

Fortsatt økende sykefravae­r i offentlig finansiert pleie og omsorg og undervisni­ng vil få ekstra store økonomiske konsekvens­er for stat og kommune, ettersom dette er vekstnaeri­nger i digitalise­ringens tidsalder.

Hva eventuelle egenandele­r, med redusert lønnsinnte­kt, som følge av sykefravae­r kunne hatt å si, er foreløpig ikke noen aktuell problemsti­lling. Men dette er den mest iøynefalle­nde forskjelle­n mellom Norge og naboland med betydelig mindre sykefravae­r.

OLJEINNTEK­TENE har hittil skånet Norge fra saerlig merkbare innstrammi­nger i offentlige velferdsyt­inger. Men om det ikke lykkes å få en større andel av befolkning­en i lønnet arbeid, finnes det ifølge Nav-direktøren ingen vei utenom innstrammi­nger. Flere i arbeid, flere som står lenger i arbeid, faerre på trygd, faerre på sykelønn, er et fellespoli­tisk mål og mantra. De siste årene har utviklinge­n gått i feil retning. Sykelønnso­rdningen bør stå laglig til for hogg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway