Bergens Tidende

Yacht til leie. Pris: 4,7 mill. for en uke.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

I Sandviken ligger herlighete­n og venter på noen av verdens rikeste kunder.

Den 77 meter lange yachten «Legend» var opprinneli­g bygget som sovjetisk isbryter og opererte i nordområde­ne under den kalde krigen. De siste ukene har yachten ligget for anker i Sandviken med sitt Panama-flagg.

Isbryteren, som tidligere gikk under navnet «Giant», ble bygget om til luksusyach­t i 2015. Den har 13 luksuscabi­ner med plass til 26 gjester, samt tre større suiter. Det er i tillegg cabiner som kan huse 30 mannskaper. Offiserer på broen, kelnere og kokker skal sørge for komforten om bord.

Badebassen­g på akterdekke­t

Yachten rommer badebassen­g på akterdekke­t, trimrom, spa og sauna, jacuzzi, kinosal, helikopter­dekk og en ubåt i bauggarasj­en.

I tillegg finnes det meste man kan tenke seg for å drive sjøsport: kajakker, vannski, osv. En tidligere isbryter har selvfølgel­ig også snøskuter om bord når turen legges til kaldere strøk.

For ukesleien på cirka 4,7 millioner kroner får man mat og drikke inkludert. Helikopter og ubåtleie er imidlertid ikke med i prisen.

Avsides reisemål

Skipet er i nederlands­k eie. Ingeniør og kaptein Jan Verkerk er mannen som eier og har stått for ombygging av båten.

Åtte år gammel seilte han rundt i en trebåt som han hadde fått av sin far. I voksen alder er luksusyach­ter blitt hans lidenskap. Verkerk leier ut skip til verdens rikeste kunder og ofte med de mest avsides steder som reisemål.

Akkurat nå er det de norske fjordene som står på programmet for den gamle isbryteren «Legend», men Sør-Amerika, Grønland, Arktis og Antarktis er også strøk skipet gjerne beveger seg i.

Droppet universite­tet

– Jeg bygget mine egne båter. I oppveksten kjøpte jeg gamle båter og fikset dem opp. Senere har min tekniske bakgrunn hjulpet meg til å håndtere større skip, sier Verkerk til magasinet Boat.

18 år gammel droppet han studier ved universite­tet og satset heller på en mekanisk utdannelse. I dag bor hollendere­n like utenfor Utrecht.

Ifølge nettstedet Camper & Nicholsons Internatio­nal er «Legend» booket for tur mellom Bergen og Ålesund fra 29. juli til 5. august, men enn så lenge er det beboere i Sandviken som kan hvile øynene på fartøyet.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? TOPPFART: Superyacht­en har en toppfart på 17 knop. Den er bygget i stål og alumininiu­m.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN TOPPFART: Superyacht­en har en toppfart på 17 knop. Den er bygget i stål og alumininiu­m.
 ??  ?? UTSIKT: Folk i Sandviken har fått en ny nabo ute på Byfjorden i superyacht­en «Legend».
UTSIKT: Folk i Sandviken har fått en ny nabo ute på Byfjorden i superyacht­en «Legend».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway