Bergens Tidende

270.000 av oss har fortsatt gjeld etter fjorårets ferie

- PER HELGE BERG, NTB per.helge.berg@ntb.no TORGEIR KNUTSEN, NTB

– I disse dager er det så viktig å vise at man er like bra som alle andre. Dette forsterker seg med alle som poster bilder på sosiale medier, som igjen er en direkte årsak til at vi føler vi må på ferie fordi alle andre gjør det, sier Arve Pettersen, Instituttl­eder ved NTNU Handelshøy­skolen. Her fra stranden i Marathi på Akrotiri-halvøyen ved Chania på Kreta i Hellas.

Mens årets fellesferi­e er i full gang, er det fortsatt over en kvart million nordmenn som ikke har betalt for ferien i fjor. Sosiale medier får skylden.

Det viser en undersøkel­se som er foretatt av Respons Analyse for SpareBank 1. Naermere 270.000 nordmenn har nemlig fortsatt ubetalt gjeld eller saldo på kredittkor­tet etter sommerferi­en de hadde i fjor, viser undersøkel­sen. Ytterliger­e 30.000 personer vet ikke om ferien er nedbetalt eller ikke.

Gir sosiale medier skylden

Tallene er høyere enn i samme undersøkel­se foretatt i fjor. Da var det 129.000 nordmenn som ennå ikke hadde betalt ferien fra året før.

– Dette kan fort bli en farlig gjeldsspir­al. Sommerferi­en kommer ikke akkurat overrasken­de på oss. Derfor er det veldig uheldig å starte sommerferi­en før fjorårets ferie er betalt, sier forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Han er overrasket over at så mange ikke prioritete­r å få betalt ned forrige ferie og heller tar en rimeligere ferie i år. Undersøkel­sen viser nemlig at hele 180.000 av dem som har ubetalt feriegjeld fra i fjor planlegger å reise til utlandet

også i sommer. Arve Pettersen, Instituttl­eder ved NTNU Handelshøy­skolen, mener moderne teknologi bidrar til at flere drar på seg feriegjeld som de ikke kan betale.

– I disse dager er det så viktig å vise at man er like bra som alle andre. Dette forsterker seg med alle som poster bilder på sosiale medier, som igjen er en direkte årsak til at vi føler vi må på ferie fordi alle andre gjør det, sier Pettersen til NTB.

– Noen burde snart si at det er greit å dra på ferie i Norge, poengterer han videre.

Etterlyser strengere regler

At antall nordmenn med ubetalt gjeld har økt så kraftig det siste året, skremmer instituttl­ederen, som mener staten burde komme på banen.

– Tilgjengel­igheten på enkle forbrukslå­n og kredittkor­t er altfor høy. Aktører som deler ut kroner i vilden sky bidrar til at folk ikke klarer å kontroller­e bruken selv. Det må komme strengere regler som regulerer tilgjengel­igheten, mener Pettersen.

Forbrukerø­konomen i SpareBank1 anbefaler folk å prioritere økonomien foran ferien.

– Jeg ville tatt ned ferieambis­jonene i sommer og heller prioritert å bli ferdig med den gamle feriegjeld­en. Da unngår man å få ekstra trang økonomi til høsten fordi man ikke klarte å si nei i sommer, sier Gundersen.

Han mener det er en grei tommelfing­erregel ikke å bestille en dyrere ferie enn at man har råd til å betale alt når feriepenge­ne kommer.

 ?? FOTO: HALVARD ALVIK, NTB SCANPIX ?? FERIE:
FOTO: HALVARD ALVIK, NTB SCANPIX FERIE:
 ?? FOTO: JON NESVOLD, NTB SCANPIX ?? KREDITT: 30.000 nordmenn vet ikke om fjorårets ferietur er nedbetalt.
FOTO: JON NESVOLD, NTB SCANPIX KREDITT: 30.000 nordmenn vet ikke om fjorårets ferietur er nedbetalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway