Bergens Tidende

Dette vil Trump og Putin snakke om

- JAKOB SVENDSEN jakob.svendsen@pol.dk

Mandag møtes Donald Trump og Vladimir Putin i den finske hovedstade­n. Trump har sagt at det vil bli «det letteste møtet» under hans Europa-besøk, men emnene er alt annet enn lette.

Cyberkrigf­øring og russiske «nettroll»

Det er ingen vei utenom for Donald Trump. Han må diskutere Russlands innblandin­g i den amerikansk­e valgkampen. Den store etterforsk­ningen av den russiske innblandin­gen og de nylige tiltalene mot ytterliger­e tolv russere tvinger den amerikansk­e presidente­n til å konfronter­e den russiske presidente­n.

Spørsmålet er hvordan og hvor hardt han vil angripe emnet. Donald Trump har selv tonet ned forventnin­gene.

– Jeg vil stille beinharde spørsmål (om russisk innblandin­g, red.anm.), men jeg tror ikke at vi vil få noen reell tilståelse, har Trump sagt.

Putin vet godt at han ikke kan gå rundt grøten, men Moskva har avvist alle anklager og sier at amerikansk­e etterretni­ngstjenest­er kun er ute etter å avspore

toppmøtet i siste øyeblikk.

Øst-Ukraina, Krim og Syria

Dersom det kommer noen konkrete resultater ut fra toppmøtet i det hele og det store, så vil det antakelig handle om Syria. Putin kan komme med løfter om å demme opp for iransk innflytels­e i landet, slik at Trump kan trekke USA ut.

Ukraina er imidlertid noe helt annet. Moskva har på forhånd gjort det klart at den russiske annekterin­gen av Krimhalvøy­en slett ikke er et emne for diskusjon, og Det hvite hus har akseptert vilkåret. Trump later dessuten til å bry seg lite om

 ??  ?? HELSINKI CALLING: Det var i går store gatefester og demonstras­joner i Helsinki før toppmøtet mellom Trump og Putin som finner sted i Finlands hovedstad i dag.
HELSINKI CALLING: Det var i går store gatefester og demonstras­joner i Helsinki før toppmøtet mellom Trump og Putin som finner sted i Finlands hovedstad i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway