Bergens Tidende

Her sitter TV 2journalis­ten i varetekt

- ARSHAD MAHMOOD VIRK arshad.virk@aftenposte­n.no WASIM K. RIAZ ANDERS VEBERG

Vi besøkte Kadafi Zaman på politistas­jonen i Gujrat søndag. – Jeg filmet demonstras­jonen da jeg ble slått og deretter pågrepet, sier Zaman.

TV 2-reporter Kadafi Zaman ble fredag ettermidda­g pågrepet i Gujrat i Pakistan da han skulle dekke en demonstras­jon med tilhengere av Pakistans tidligere statsminis­ter Nawaz Sharif.

Zaman har siden fredag sittet i politiets varetekt sammen med noen av demonstran­tene. Aftenposte­n besøkte søndag Zaman på politistas­jonen i Gujrat, nord i Pakistan.

I løpet av det ti minutter lange møtet kunne Zaman vise frem blåmerker på store deler av kroppen og fortelle om en brutal fremgangsm­åte fra politiet.

– Jeg holdt på å filme demonstras­jonen da jeg ble omringet av politiet. Jeg tok frem pressekort­et mitt, men de ville ikke se på det en gang. Jeg ble slått av flere politifolk og pågrepet, sier Zaman til Aftenposte­n og viser frem både sitt norske og internasjo­nale pressekort.

Deler celle med fire andre

Zaman har blåmerker og synlige hevelser på hendene og armene. I tillegg viser han slagmerker på ryggen.

Han deler en trang celle med fire andre innsatte. Cellen er på cirka 10 kvadratmet­er. Det er 35 grader ute og enda varmere inne.

Cellen har verken senger eller madrasser. De innsatte må sove på enkle matter. Det er streng sikkerhet på politistas­jonen. Cellen er videooverv­åket, noe som ikke er så vanlig i Pakistan. Zaman ble opprinneli­g satt på celle på en annen politistas­jon, men ble flyttet hit senere. Trolig på grunn av det strenge vaktholdet og kameraover­våkingen på denne stasjonen.

I forbindels­e med valget i Pakistan 25. juli er det forbud mot politiske demonstras­joner. Derfor er situasjone­n ekstra spent i landet.

– Overfalt av politifolk

Zaman ble fremstilt for retten i Gujrat lørdag. Der ble han varetektsf­engslet til mandag. Det betyr at Zaman blir fremstilt i retten på nytt mandag.

Imran Bamta, som er Zamans forsvarer i Pakistan, sier til Aftenposte­n at Zaman ble overfalt av syv-åtte politifolk som slo han med køller.

– Alle anklagene mot Kadafi Zaman er latterlige. Politiet har blant annet anmeldt ham for drapsforsø­k og mobilsnapp­ing. Han hadde jo ikke noe våpen. Hvordan kan han da bli anmeldt for drapsforsø­k? Når det gjelder snapping av mobiltelef­oner så er også det uforståeli­g. Hvorfor ville en norsk journalist snappe mobiltelef­onene til politiet i Pakistan? spør Bamta retorisk.

– Hvorfor ble han varetektsf­engslet?

– Politiet i Pakistan hevdet i retten at de må finne de fire mobiltelef­onene som de mener demonstran­tene tok fra dem. Og så har politiet sagt at de vil ha ham i varetekt mens etterforsk­ningen pågår, svarer Bamta.

Zaman har to anmeldelse­r på seg. De er registrert på forskjelli­ge politistas­joner. I den ene saken, der han er anmeldt for å ha kastet stein mot politiet, har Zaman fått innvilget kausjon.

– Vi jobber for at han også får innvilget kausjon i den andre saken. Og så vil vi vurdere å gå til sak mot politiet fordi de har utsatt Kadafi for ekstrem vold, sier Bamta.

Vil be om ny varetekt

Politiet i Gujrat sier på sin side at Zaman var en av aktivisten­e i den ulovlige demonstras­jonen.

– Han dekket ikke demonstras­jonen, men var en del av demonstras­jonen. Derfor pågrep vi ham, sier Ghazanfar Ali, etterforsk­ningsansva­rlig ved Kakrali politistas­jon.

Han sier at politiet vil mandag be om ny varetekt på syv dager.

– Saken er ikke ferdig etterforsk­et. I tillegg må vi finne de fire mobiltelef­onene som ble fratatt oss. Derfor vil vi be om ny fengsling i syv dager. Og så blir det opp til dommeren å avgjøre hvor mange dager det blir, sier Ali.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e.

Kadafi Zaman har blåmerker, synlige hevelser på armene og slagmerker på ryggen.

UD jobber med saken

Frode Andersen, kommunikas­jonssjef ved Utenriksde­partemente­t, forteller at de er i kontakt med pakistansk­e myndighete­r på flere nivåer. Søndag formiddag har de lite nytt å melde i saken.

– Rent konkret arbeider vi blant annet med å få tillatelse fra pakistansk­e myndighete­r til å besøke den norske journalist­en. Ambassaden i Islamabad er i kontakt med ham, hans familie og arbeidsgiv­er og gir konsulaer bistand, skriver Andersen i en SMS.

– Vi ønsker ikke å spekulere i alvoret i anklagene og mulige utfall, skriver Andersen om anmeldelse­ne som skal foreligge i saken mot Zaman.

 ?? FOTO: ARSHAD MAHMOOD VIRK
FOTO: PRIVAT ?? CELLE: Dette bildet av Kadafi Zaman i cellen ble lagt ut på en pakistansk Facebook-side lørdag.
FOTO: ARSHAD MAHMOOD VIRK FOTO: PRIVAT CELLE: Dette bildet av Kadafi Zaman i cellen ble lagt ut på en pakistansk Facebook-side lørdag.
 ??  ?? POLITISTAS­JONEN: Kadafi Zaman sitter i varetekt på denne politistas­jonen i Gujrat. Aftenposte­n fikk snakket med Zaman søndag, men fikk ikke lov til å ta bilder av ham.
POLITISTAS­JONEN: Kadafi Zaman sitter i varetekt på denne politistas­jonen i Gujrat. Aftenposte­n fikk snakket med Zaman søndag, men fikk ikke lov til å ta bilder av ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway