Bergens Tidende

May advarer om at brexit kan ryke

- FREDRIK GRØNNINGSA­ETER, NTB utland@bt.no

Uten støtte til regjeringe­ns brexit-plan er det risiko for at det ikke blir noen brexit, advarer Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May.

Advarselen kommer etter at USAs president Donald Trump i forrige uke rådet May til å legge mer press på Brussel i brexitforh­andlingene, og etter at partifelle­r av May har begynt å forlate regjeringe­n. Flere skal ha truet med å gå, skriver Mail on Sunday.

– Mitt budskap til dette landet er enkelt: Vi må fokusere på målet. Hvis vi ikke gjør det, risikerer vi å ende opp uten noen brexit i det hele tatt, skriver May i en kronikk.

Advarer partifelle­r

Mays budskap er et forsøk på å hindre både brexit-forkjemper­e og brexit-motstander­e fra å utøve nok press til å tvinge May til å gå av, skriver avisen videre.

Statsminis­terens advarsel finner sted før Underhuset til uken skal stemme over regjeringe­ns forslag om at landet skal ut av EUs tollunion etter brexit. Partifelle­r som vil stemme imot regjeringe­ns plan vil represente­re «det største forraederi» mot EU-avstemning­en og legge Storbritan­nias utsikter til å kunne inngå sine egne handelsavt­aler, død, skriver May.

Trump-budskap

Hun varsler også en hardere linje overfor Brussel:

– Brexit-forhandlin­gene blir ikke enkle for Brussel, og jeg har heller ikke til hensikt at de skal bli enkle, sier May.

– Som president Trump har sagt: Jeg er en hard forhandler. Som jeg gjorde klart overfor ham, så drar jeg ikke til Brussel for å inngå kompromiss­er rundt våre nasjonale interesser. Jeg drar dit for å kjempe for våre nasjonale interesser og for å kjempe for vår brexit-avtale, fordi det er den rette avtalen for Storbritan­nia, skriver May.

– Saksøk EU

Overfor den britiske statskanal­en BBC sier hun at Trump har gitt henne et råd om å saksøke EU i stedet for å forhandle over betingelse­ne for Storbritan­nias uttredelse av Unionen.

– Han sa til meg at jeg bør saksøke EU. Ikke forhandle med dem. Saksøke dem, sier May i intervjuet med BBC.

Men hun legger til at Trump også hadde følgende råd:

– Ikke reis deg og gå. Ikke forlat forhandlin­gene. Fordi da sitter du fast.

Det er ikke klart hva slags søksmål Trump mente May burde forsøke seg på, eller om det i det hele tatt ville ha vaert juridisk mulig.

Tory-opprør

Til tross for Mays forsøk på å få sine partifelle­r til å stille seg bak regjeringe­ns plan, har opprørske toryer, på privat initiativ, varslet at de har satt frist til onsdag med å samle inn de 48 underskrif­tene som trengs for å innlede prosess som kan tvinge fram lederskift­e i partiet før Underhuset innleder sin sommerferi­e.

– Hvis underskrif­tene ikke foreligger da, sitter Theresa May trygt til høsten, sier en ikke navngitt parlamenta­riker.

Splittelse­n i synet på brexit kan føre til at det konservati­ve partiet blir delt i to, mener lord Michael Spicer.

– Det er på tide at partiet blir delt i to. Man kan ikke forvente at de som vil forlate EU, stemmer for det motsatte, og vice versa, sier han til Mail on Sunday.

Partiveter­an Ken Clarke advarer også om at partiet nå er svaert splittet. Han mener brexitsake­n har brakt partiet til randen av kollaps.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway