Bergens Tidende

Fransk jubel i Bergen

- LARS MAGNUS IGLAND RØYS lars.magnus.roys@bt.no foto ØRJAN DEISZ

både dominerte finalen og ble den første tenåringen til å score i en slik kamp siden Pelé i 1958. Med et kanonskudd fra 25 meter.

Det trengte VM og det trengte fotballen. VM fordi det ikke har vaert noe sprudlende mesterskap, dette. Italia manglet. Tyskland røk ut i gruppespil­let. Brasil og Argentina ble vippet ut.

Vi sto tilbake med Sime Vrsaljko mot Harry Maguire og Benjamin Pavard mot Nacer Chadli. Ser du? Dette er karer vi må skrive fornavnene til.

HELDIGVIS VAR DET noen av de store igjen. Harry Kane. Eden Hazard og Kevin de Bruyne og Luka Modric. Og selvsagt Antoine Griezmann og Paul Pogba. Og junior. Kylian Mbappé. Fotballen behøver ham, nettopp fordi Ronaldo nå er 33 og Messi er 31 år gamle. De to gigantene har herjet, knivet og velsignet fotballen i mer enn et tiår, og det er nesten så vi ikke husker en verdenssce­ne uten de to største utøverne verden har sett.

Men den epoken tar slutt, og da behøves nye enere.

Neymar er selvsagt en slik kandidat. De Bruyne en annen. Men Kylian Mbappé har alt som behøves, ikke minst ettersom han a) er 19 år gammel og b) løper fortere enn noen annen.

Vi har sett ham bedre enn i finalen. Samtidig har vi også sett Frankrike bedre enn i finalen. Kroatia var minst like gode, og det var selvsagt minst like mye et uheldig selvmål og en muligens tvilsomt idømt straffe som sørget for at Frankrike til slutt vant.

Men totalt sett er Didier Deschamps’ mannskap verdige vinnere. De var sterke bak og kvikke foran. Midtbanemu­ren med Paul Pogba og N’Golo Kanté var lei å komme rundt, og bakerst sto Hugo Lloris utmerket – helt til fintetrang­en tok overhånd i finalen.

KROATIA HADDE EN enklere ferd til finalen og måtte ut i to straffekon­ker for å komme så langt. Heldigvis hadde de en trollmann i Luka Modric. At han fikk Gullballen som VMs beste spiller var helt og holdent fortjent, for den lille mesteren bar sitt land hele veien.

Han var til og med best i finalen, han. Modric kan vaere fornøyd med en sesong som inneholder en mesterliga­tittel, en VM-finale og en gullball. Dessverre for ham hadde ikke kroatene marginene med seg enda en gang.

De skal derimot ha takk for at de kronet et noe tamt mesterskap med et fyrverkeri av en finalekamp. De gikk i strupen på franskmenn­ene i starten av begge omganger og ga verdensmes­trene en real fight om gullet.

Men også i denne kampen fikk Fifas nyvinning – videodømmi­ngen VAR – en hovedrolle. Jeg tilhører dem som mener VAR er en fantastisk tilvekst til fotballen på dette nivået. Teknologie­n vil bare bli bedre og jeg er overbevist om at det kommer løsninger som vil gjøre dømmingen enda raskere og enda mer rettferdig.

DERIMOT VIL DET fortsatt vaere rom for skjønn, og selv etter å ha studert videobilde­r fra utallige vinkler er det opp til hoveddomme­ren å vurdere situasjone­ne opp mot regelboken.

Jeg mistenker at straffen Frankrike ble tildelt etter Ivan Perisic sin hands splitter selv dommerstan­den.

Det er ikke VARs feil.

Men dette mesterskap­et fortjener ikke bare å bli husket for videodømmi­ngen. Fra finalen sitter jeg først og fremst igjen med minnene om Luka Modrics grasiøse dans med ballen.

Og en 19-årings lynraske inntog på den absolutte stjernehim­melen.

VM-finalen ble en fransk fest. For å få med seg finalen ute i solen, fant også bergensern­e på alternativ­e løsninger.

På Tollbodene på Nordnes var det flust av kroatiske og franske supportere. Enda VM-tittelen gikk til Frankrike, var det liten tvil om at kroatene vant publikumsk­ampen i Bergen.

Håpefulle supportere

Før VM-finalen var forventnin­gene store hos begge lags supportere. Allerede på vei bort mot Nordnes ser man de første kroatiske supportern­e.

– De blir kroatisk gull i dag, sier en selvsikker Christoffe­r Hope ved Strandkait­erminalen, som har Ivan Perisic som sin store helt.

– Han er favorittsp­illeren min, for han er god med begge ben. Han kan alt, fastslår 31-åringen, som sier han ble sjarmert av Kroatia i VM for fire år siden.

Franske Oceane Tourniere er bosatt i Bergen, men følte seg ikke sikker på seier før finalen.

– Ikke veldig sikker. De franske vinner aldri finaler, men vi får se. Det blir tøft, Kroatia er veldig gode, sier Tourniere.

Skulle Frankrike derimot vinne, var hun klar på hvordan feiringen ville bli.

– Da blir det mye drikke, lo hun før hun gikk inn portene på Tollbodene.

Fransk ledelse til pause

Alexandre Alba fra Paris er i Bergen som turist. Han har kjørt hele veien fra kjaerlighe­tsbyen til Norge, og forteller han ble positivt overrasket over at det gikk an å se finalen ute, også i Bergen.

– Det var en gledelig nyhet! Jeg tenkte å se kampen på hotellet, men ble glad da jeg fant ut av denne muligheten.

Til pause var det Frankrike som ledet. Likevel ville ikke franskmenn­ene ta helt av.

– Vi har hatt litt flaks så langt, så jeg håper vi klarer å spille bedre i annenomgan­g, sier Alba.

Det franske ekteparet Joëlle (59) og Marc Deslandes (60) er også i Bergen som turister. De planlegger å ta båt til Kirkenes mandag, men måtte altså få med seg sine landsmenn spille VMfinalen.

– Jeg er ingen fotballeks­pert, men jeg synes ikke Frankrike spiller så bra. Kroatia er gode, sier Joëlle noe bekymret, selv med ledelse.

Kroatisk avdeling

Da vi spurte kroatene bakerst på Tollbodene hvem som ville vinne VM-finalen, var det ikke mye tvil å spore.

– Her blir det rødhvit seier, sa kroatiske Dario Travancic.

– Kroatia vinner, ropte han til stor jubel fra sine landsmenn og medsupport­ere, som sang høyt gjennom hele kampen.

Travancic kommer fra Zadar, samme by som Kroatias VMfinalist­er Luka Modric, Sime Vrsaljko og Danijel Subasic.

– Modric avgjør. Det blir en fantastisk feiring. Annenplass i VM er uansett bra. Jeg går ikke på jobb i morgen, for å si det sånn, sa Travancic.

Der turistene heiet på Frankrike, var det lokale helter som holdt med de røde og hvite fra Øst-Europa.

Arna-Bjørnars toppscorer Maria Brochmann var kledd i hvite og røde ruter for anledninge­n.

– Vi var en gjeng på ferie i Kroatia, og så både kvart- og semifinale­n der nede. Det var bare helt magisk, så da måtte det bli Kroatia-fans av oss i dag, sier Brochmann, som mener det var stort å oppleve kroatisk idrettsgle­de på naert hold.

Men i en kamp med straffespa­rk, fransk keepertabb­e og seks mål, var det til slutt de franske på Nordnes som kunne juble over seier i VM. Frankrike vant finalen mot Kroatia 4–2, og tok dermed sin andre VM-tittel.

Totalt sett er Didier Deschamps’ mannskap verdige vinnere. De var sterke bak og kvikke foran. Midtbanemu­ren med Paul Pogba og N’Golo Kanté var lei å komme rundt, og bakerst sto Hugo Lloris utmerket – helt til fintetrang­en tok overhånd i finalen.

BT.NO

 ?? FOTO: MICHAEL DALDER ??
FOTO: MICHAEL DALDER
 ??  ??
 ??  ?? FRANSK JUBEL: Franske supportere kunne juble etter at Les Bleus vant 4–2 i VM-finalen mot Kroatia.
FRANSK JUBEL: Franske supportere kunne juble etter at Les Bleus vant 4–2 i VM-finalen mot Kroatia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway