Bergens Tidende

Lan/Datatreff

-

Datatreff er en samlebeteg­nelse for ulike typer sammenkoms­ter av dataintere­ssert mennesker. Dette begrepet dukket opp på 2000-tallet på grunn av utvidet bruk av begrepet LAN-party.

På datatreff kobler man seg til samme nettverk og spiller dataspill sammen.

Det er også vanlig med sceneshow og andre aktivitete­r, boder og mat.

Bylan begynte i Racketsent­eret på Bønes, før de vokste ut av hallen og flyttet til Vestlandsh­allen i Åsane.

Tall fra Norsk mediebarom­eter for 2017 viser at 33 prosent spiller digitale spill per døgn. 84 prosent blant gutter i alderen 9–15 år.

På Elvetun ungdomshus i Loddefjord arrangerer organisasj­onen GG Bergen ukentlig en sosial samlingspl­ass for ungdom som er interesser­t i dataspill. Der kan man låne kvalitetsu­tstyr og prøve nye spill sammen med andre.

Har ikke hørt om Bylan

Dit drar Vincent Lunde (13) for å spille sammen med venner. Men store datatreff har han ikke hørt så mye om.

– Jeg er glad i dataspill, men jeg har ikke hørt om Bylan før, forteller Lunde.

Han vet at en av kompisene har vaert på datatreff tidligere, men ellers spiller de fleste vennene hans hjemme.

– Jeg tror det er fordi de ikke gidder å ta med seg så mye utstyr. Dessuten kan vi prate med hverandre gjennom mikrofon. Det gjør vi nesten hver kveld når vi spiller online sammen, forklarer Lunde.

Fortsatt sosialt

Stipendiat ved Universite­tet i Bergen (UiB), Kristian Bjørkelo, forsker på spillkultu­r og har gjort seg opp noen tanker om hvorfor interessen for store datatreff er blitt mindre de siste årene.

– Man har ikke lengre et behov for et fysisk og lokalt nettverk, sånn som i gamle dager. Men det er ikke riktig å si at internett har fjernet det sosiale aspektet ved spilling, for det er der fortsatt, mener Bjørkelo.

Og han tror ungdom nå foretrekke­r mindre samlinger nettopp fordi det er mer sosialt.

– Det er vanskelig å vaere sosial på et svaert datatreff med 1200 mennesker, sier Bjørkelo.

Hordalan opplevde liknende

Bergen har fortsatt arrangemen­tet Hordalan, som har arrangert datatreff på Sotra i syv år. I år besluttet de å flytte festen til den store idrettshal­len Vestlandsh­allen i Åsane, den samme hallen som Bylan brukte før avlysninge­n i 2017.

Styreleder i Hordalan, KnutAndre Lauritzen, anslår at de var rundt 600 deltakere på årets datatreff, som er faerre enn de hadde håpet på.

– Antall solgte billetter før åpning var 560. Vi hadde budsjetter­t med 700 solgte. Det var en kalkulert risiko og vi brant mye av reservene våre, forteller Lauritzen.

Men han mener fortsatt det var riktig å gjennomfør­e.

– Jeg tror ikke Bergen hadde tålt enda en stor kanselleri­ng. Det tror jeg hadde vaert slutten på store datatreff i Bergen.

Oppturen var at flere enn forventet kjøpte dagspass. Lauritzen mistenker at det var sceneshowe­t, blant annet med cosplaysho­w, som var årsaken til det.

– Det er kanskje det som er fremtiden til datatreff. Mer show og underholdn­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway