Bergens Tidende

Mange bruk små

- MARIUS RØER ANDRESEN

Fylkeslede­r, Norsk Bonde og Småbrukerl­ag, Akershus

NOEN ER VELDIG små, hvis en sammenlikn­er de med de store. Andre er så der – i midten. Noe få er digre, hvis en holder dem opp mot de små. Jeg snakker om jordbaer – og gårdsbruk.

En kurv jordbaer inneholde store og små baer, men alt i alt blir det en deilig smak av sommer. Små baer smaker like godt som de store, man må bare plukke litt flere. Ingen kaster vel små, men modne, jordbaer. Det er ikke størrelsen det kommer an på, heter det jo.

Det kan man si om baer og bruk også. Vårt landbruk er også en kurv av store og små, og blir på den måten et deilig innslag i vårt fagre land.

JEG TROR VI MÅ ta vare på alle baer og bruk, små som store. Jeg tror vi må dyrke hver krik og krok, høste beite og landskap. Det har årets tørre sommer laert oss.

Alle bruk må bli lønnsomme, ikke bedriftsøk­onomisk, men samfunnsøk­onomisk. Vi må ordne det slik at støtte og tilskudd tilflyter de små, de trenger det mest. Jo større brukene blir, jo mer må de stå på egne ben.

DET FINNES BRUK som får hundretuse­ner av kroner i støtte, hvert år. Samtidig finnes ikke mange småbruk lengre. De var ikke lønnsomme, og folk ga opp ubetalt slit. Det er neppe til gavn for «gamle mor Norge».

Om ikke før, så ser vi i år at små teiger og gammel slåttemark er verd sin vekt i gras. Slike tørkeår kommer ikke ofte, heldigvis – men når de kommer, er de en god vekker.

VI MÅ IKKE STOPPE nedleggels­e av småbrukene, vi må få dem i drift igjen. Vi må rett og slett innse fakta: Norge er et småbrukerl­and, og vi må forvalte det deretter. Det er viktig nå, og i fremtiden.

«Mange bekker små» er fremdeles et fint ordtak – saerlig i tørketider.

 ?? ARKIVFOTO : ODDLEIV APNESETH ?? NØDVENDIGE: Småbrukene ligger tett her i Fjaerland. Tørken viser hvor viktig det er å ivareta slike bruk, ifølge innsendere­n.
ARKIVFOTO : ODDLEIV APNESETH NØDVENDIGE: Småbrukene ligger tett her i Fjaerland. Tørken viser hvor viktig det er å ivareta slike bruk, ifølge innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway