Bergens Tidende

Illsinte 40-åringer ødelegger for idretten

- SYNNØVE TANGEN STUB

Tenk deg om før du sprekker på neste cup for barn.

Bønes videodømmi­ng på cuper for barn. Da hadde det blitt enda pinligere å se deg i aksjon.

«Jeg ville bare si ifra», sier du i etterkant. «Beklager, jeg er jo så engasjert.» Nei. Du skal ikke si ifra. Du har ikke nødvendigv­is mer rett enn dommeren. Og om du har det: Er det krise om dommeren ikke tilkjenner kastet til laget ditt? Er det verdens undergang om kampen ender med uavgjort istedenfor seier?

I NESTE KAMP står en gjeng med foreldre og mumler om hvorvidt ballen var borti en fot eller ikke. Ungene er ti år gamle, og dommeren må høre på baksnakkin­g gjennom hele andre omgang. Hadde du orket det da du hadde sommerjobb som tenåring?

Kampen ender 10–2. En av spillerne spør dommeren: «Hvem har scoret ti mål? Vi eller de andre?» Ungene lever i nuet og koser seg. Det er langt fra alle som aner om de vinner eller taper en kamp. Men du vet.

Og du har trang til å legge skylden på noen dersom det blir tap. DET ER IKKE RART at det blir frafall blant dommere, enten det er i fotball, håndball, basket eller andre idretter. Ungdommene får ikke sjansen til å utvikle seg. Under enkelte kamper er det ikke rom for å feile og få konsentrer­e seg om det som skjer på banen.

Hvor ofte går du i etterkant av en kamp og gir dommeren ros? Kanskje du skal begynne med det. Uavhengig av om du var uenig i alle situasjone­ne. Hva med å ønske dem velkommen til kamp? Rose underveis og gi gratis vaffel eller is i kiosken etter kampen? Det krever så lite, men betyr så mye for at hun eller han gidder å fortsette som dommer.

Er det krise om dommeren ikke tilkjenner kastet til laget ditt? Er det verdens undergang om kampen ender med uavgjort istedenfor seier?

VI VOKSNE MÅ våge å tale hissige ildere midt imot. Min datter turte å snakke rolig til ilderne i etterkant av den første kampen, også i den andre. Det krevde mot. Men ikke forvent at alle dommer-spirer skal klare det over lang tid.

 ??  ?? SLÅR ALARM:Det er ikke rart at det blir frafall blant dommere, enten det er i fotball, håndball, basket eller andre idretter, skriver innsendere­n.
SLÅR ALARM:Det er ikke rart at det blir frafall blant dommere, enten det er i fotball, håndball, basket eller andre idretter, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway