Bergens Tidende

Bergen trenger Bybanen

-

Unge Venstres bystyrekan­didat i Bergen BERGEN ER AVHENGIG av kollektivt­ransport for å fungere. I 2017 ble det foretatt 13 millioner reiser med Bybanen, og 62 millioner kollektivr­eiser i bergensomr­ådet totalt. Om bare en relativt liten andel av disse reisene ble byttet ut med bil, hadde køene vaert enorme.

Likevel har Trym H. Aafløy og Folkeaksjo­nen mot mer bompenger i Bergen det som kampsak at det skal bli enklere å kjøre bil i Bergen. I 2018 fremstår dette mildt sagt som et merkelig mål. I BT den 10. juli er Aafløy bekymret for at faerre bompasseri­nger vil vaere en utilsiktet bivirkning av byrådets politikk. På dette punktet er jeg dypt uenig med Aafløy. Å redusere biltrafikk­en er på ingen måten noen utilsiktet bivirkning. Snarere tvert imot: Å redusere biltrafikk­en bør vaere et av de viktigste målene for bergenspol­itikken.

REDUSERT BILBRUK gir mindre forurensni­ng og bedre byluft. At vi bergensere skal kunne puste inn luft som ikke er helsefarli­g, bør vaere grunn nok i seg selv til å redusere biltrafikk­en.

En annen viktig grunn til å redusere biltrafikk­en er at biler tar opp svaert stor plass. Når byen fylles opp av biler, blir det mindre plass til syklister, fotgjenger­e, parker, lek, uteserveri­nger og andre aktivitete­r som er med på å gjøre Bergen til en levende by. At Bergen er et godt sted å leve, er viktigere enn at det er plass til mange biler i sentrum.

Videre er det en utbredt misforståe­lse at det bare er de som selv tar Bybanen som tjener på at den bygges. Det er ikke tilfelle. Bybanen bidrar til å bedre trafikkbil­det i hele Bergen, og er ikke bare for dem som fysisk sitter på Bybanen.

NÅR BYBANEN bygges ut, reiser flere kollektivt, og faerre reiser med bil. Da blir det bedre plass på veiene for annen kollektivt­rafikk, og for dem som faktisk er nødt til å bruke bilen. På den måten kommer alle fortere frem. Det er bra for både bilister og for kollektivr­eisende.

Når du betaler bompenger, er du med andre ord med på å finansiere kollektivt­ransportsy­stemet, samtidig som du betaler for mer plass på veien. Alle bergensere vinner på at Bergen har et godt kollektivt­ilbud. Bare tenk hvor mye kø og trafikkpro­blemer det hadde vaert om alle som bor langs bybanetras­een skulle sittet i bil og stampet på Danmarks plass.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway