Bergens Tidende

Skjønnhets­industri på ville veier

Plastiske operasjone­r for barn må ikke markedsfør­es i sosiale medier.

-

BERGENSKE plastikkir­urger har kommentert pur unge jenters utseende på det sosiale nettverket Instagram. Denne formen for markedsfør­ing rettet mot barn, er utillateli­g. Foretaket Plastikkir­urg1 og resten av den kosmetiske kirurgibra­nsjen burde vite bedre, og har fortjent en korreks.

PLASTIKKIR­URGER HAR ET betydelig ansvar for ikke å fyre opp under unge jenters misnøye med eget utseende. Presset og den sosiale usikkerhet­en er mer enn stor, om ikke den kommersiel­le legeindust­rien i tillegg skal bidra med markedsfør­ing på sosiale medier av kosmetisk behandling for mindreårig­e og tenåringer.

Det må vaere velkjent for enhver lege at barn kan bli påvirket av sosiale medier på svaert uheldig vis, uten at foreldre og andre pårørende er informert, eller skjønner hvilke påvirkning­smekanisme­r som blir anvendt.

Det kan vaere fristende å se forretning­smulighete­r på dette markedet. Anstendige forretning­sfolk må holde slike fristelser i tømme.

FORBRUKERT­ILSYNET uttaler til BT at de vil se den aktuelle saken i en større sammenheng, med tanke på sosiale medier og skjult reklame, spesielt for kosmetisk behandling.

Plastikkir­urg1 blir advart mot at det fortsatt er en mulighet for at Forbrukert­ilsynet vil gå inn i saken «når vi har fått mer oversikt over problemsti­llingen».

Dersom konklusjon­en er at bedriften har operert i strid med markedsfør­ingsloven, og ikke vil endre praksisen, kan det ende med økonomiske sanksjoner.

OFFENTLIGE STYRESMAKT­ER kan ikke basere seg på at anstendigh­et skal vinne frem, verken blant leger eller rosablogge­re eller andre som ser fortjenest­emulighete­r på skjønnhets­markedet.

For å beskytte barn og unge, må det ikke bare finnes ris bak speilet, det må også vaere reell risiko for at riset blir benyttet til straff og advarsel.

DEN AKTUELLE SAKEN har fått mye oppmerksom­het, men det ville ikke skjedd uten at barn som ble offer for markedsfør­ingen, selv slo alarm. Det er en altfor tilfeldig overvåking­smetode.

Når Forbrukert­ilsynet varsler at saken skal sees i en større sammenheng, må det innebaere et skjerpet tilsyn med all slags markedsfør­ing overfor barn i sosiale medier.

Denne formen for markedsfør­ing rettet mot barn, er utillateli­g.

BARN ER GJERNE lett påvirkelig­e. Det er gode grunner til at de trenger lovmessig beskyttels­e mot utilbørlig markedsfør­ing.

Sosiale medier er i økende utstreknin­g tatt i bruk til avanserte påvirkning­smetoder. Forbrukert­ilsynet må bli tilsvarend­e avansert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway