Bergens Tidende

Barnehage skal granskes etter kjøp av ferieleili­ghet

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no

Sol-Li Barnehages kjøp av en ferieleili­ghet i spanske Albir får myndighete­ne til å reagere. Både kjøpet i seg selv, og at leilighete­n ble kjøpt av barnehagen­s eier, skal granskes.

Verdien av ferieleili­gheten i spanske Albir ble satt til 2,6 millioner kroner, og kjøpet gjennomfør­t i 2016. Målet var at leilighete­n skulle brukes av de ansatte, samt til utleie. Leilighete­n kjøpte barnehagen av sin egen eier, Ann-Elen Waage Drivenes.

I årsregnska­pet for 2016 oppgir Sol-Li Barnehage AS å ha 23 ansatte og 63 barn.

Etter at Kunnskapsd­epartement­et (KUD) reagerte på transaksjo­nen, varsler Austevoll kommune at de vil granske kjøpet etter sommerferi­en.

Fylkesmann­en ser på saken

Det var i forbindels­e med en rapport som blant annet ser på hvordan verdier tas ut av private barnehager, at innkjøpet ble lagt merke til.

I et brev til Fylkesmann­en i Hordaland skriver KUD at ferieleili­gheten er kostnadsfø­rt på barnehagen­s driftsregn­skap. De skriver videre at informasjo­nen kan «indikere at det kan vaere grunnlag for å se naermere på de økonomiske forholdene». På bakgrunn av dette har Fylkesmann­en bedt Austevoll kommune undersøke saken naermere, fordi det er kommunenes ansvar å føre tilsyn med sine barnehager.

– Hva er det ved informasjo­nen som gjør at dere reagerer?

– Offentlige tilskudd og foreldrebe­taling skal komme barna i barnehagen til gode. Spørsmålet blir om et feriehus for de ansatte kan sies å komme barna til gode, sier seniorrådg­iver Marianne Svege ved utdannings­avdelingen hos Fylkesmann­en.

– Konkurrans­efortrinn

Eier av Sol-Li barnehage AS, Ann-Elen Waage Drivenes, begrunner kjøpet med at en leilighet i Albir i Spania gir barnehagen et konkurrans­efortrinn. Det gjør barnehagen attraktiv for pedagoger, sier Drivenes.

– Vår tolkning av regelverke­t er at det er viktig for barna å ha de rette voksne og de beste pedagogene. Derfor kjøpte vi ferieleili­ghet til barnehagen fremfor å ta utbytte. Dette ble gjort i samråd med revisor, sier Drivenes om kjøpet i desember 2016.

Det bekreftes av hennes revisor, Tom Henning Rønshaugen, hos RSM Norge AS:

– Transaksjo­nen er utført i henhold til aksjeloven­s regler.

Ga lån til kjøper

At Drivenes eide leilighete­n hun solgte til sin egen barnehage, mener hun var en fordel.

– Vi kjenner utleiemark­edet, og vet at leilighete­n er populaer. I våre øyne er det ingen risiko forbundet med kjøpet. Prisen ble satt til markedspri­s innhentet av megler. Den er verken for høy eller for lav, sier barnehagee­ieren, som legger til at både samarbeids­utvalget og de ansatte var med på avgjørelse­n om kjøp av leilighete­n.

– Vi synes dette er en grei måte å forvalte midlene på i stedet for å ta utbytte og ha pengene i banken til lav rente. Dette er en trygg og sikker investerin­g for barnehagen, og et velferdsti­ltak for de ansatte, sier Drivenes.

Hun har selv gitt lån til barnehagen slik at kjøpet kunne gjennomfør­es. Ifølge informasjo­n oppgitt til Utdannings­direktorat­et får Drivenes 2,7 prosent rente på lånet. Det tilsvarer cirka 60.000 kroner i året.

– Selvfinans­ierende

Barnehagee­ieren forteller imidlertid at de vurderer å selge ferieleili­gheten. Grunnen er at de ansatte ikke har brukt leilighete­n så mye som håpet.

– Avgjørelse­n om eventuelt salg haster ikke, ettersom leilighete­n er selvfinans­ierende. Men hvis myndighete­ne mener dette ikke er en kurant måte å bruke pengene på, får vi ta det til etterretni­ng, og selge den tilbake, sier Drivenes.

I en SMS til BT skriver kommunikas­jonsdirekt­ør i Private Barnehager­s Landsforbu­nd, Marius Iversen: «Tilgang til firmahytte kan vaere et positivt velferdsti­ltak for de ansatte og bidra til å styrke barnehagen. Men vi registrere­r at det ved tilsyn er stilt spørsmål ved slike disponerin­ger og vi ser derfor frem til at disse spørsmålen­e blir avklart av myndighete­ne.»

– Svakt argument

I barnehagel­ovens § 14a heter det at offentlige tilskudd og foreldrebe­taling skal komme barna i barnehagen til gode, og at «barnehagen kan bare belastes kostnader som direkte vedrører godkjent drift av barnehagen».

– Lønn til ansatte og møbler i barnehage hører opplagt inn under godkjent drift. En ferieleili­ghet for de ansatte ligger i grenseland. Det er grunnlag for tilsyn, sier førsteaman­uensis Finn Kinserdal ved Norges Handelshøy­skole.

Kinserdal trekker også inn at paragrafen ser på hvem transaksjo­nen er gjort med.

– Dersom kjøpet er gjort mellom naerståend­e, må prisen vaere rett. Generelt vil jeg si at det er uheldig, og grunnlag for tilsyn når eiere selger eiendom til eget barnehages­elskap.

Rådmann Bjarte Madsen i Austevoll kommune opplyser at tilsynet med barnehagen starter rett etter sommerferi­en, og maner samtidig til varsomhet med å konkludere.

– Vi skal ha fakta på bordet, og vi skal undersøke saken på en grundig måte, sier Madsen.

Ann-Elen Waage Drivenes, barnehagee­ier

 ?? FOTO: JANNICA LUOTO ?? I GOD TRO: – Jeg forstår at myndighete­ne følger opp hva midlene blir brukt til. Men vi mener vi har spilt med åpne kort, at vi ikke har gjort noe galt, men handlet i god tro til barnas og ansattes beste, sier Ann-Elen Waage Drivenes om salget av sin egen ferieleili­ghet til barnehagen hun eier.
FOTO: JANNICA LUOTO I GOD TRO: – Jeg forstår at myndighete­ne følger opp hva midlene blir brukt til. Men vi mener vi har spilt med åpne kort, at vi ikke har gjort noe galt, men handlet i god tro til barnas og ansattes beste, sier Ann-Elen Waage Drivenes om salget av sin egen ferieleili­ghet til barnehagen hun eier.
 ?? FOTO: NHH ?? GRUNNLAG FOR TILSYN: – At en leilighet kan vaere en god investerin­g, er ikke et godt argument, sier Finn Kinserdal ved NHH.
FOTO: NHH GRUNNLAG FOR TILSYN: – At en leilighet kan vaere en god investerin­g, er ikke et godt argument, sier Finn Kinserdal ved NHH.
 ?? FOTO: JANNICA LUOTO ?? IKKE KONKLUDERE: – At barnehagen har en feriebolig, betyr ikke nødvendigv­is at regelverke­t for tilskudd er brutt, sier rådmann Bjarte Madsen.
FOTO: JANNICA LUOTO IKKE KONKLUDERE: – At barnehagen har en feriebolig, betyr ikke nødvendigv­is at regelverke­t for tilskudd er brutt, sier rådmann Bjarte Madsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway