Bergens Tidende

Ba selv om å komme i barneverne­ts omsorg

Det er så mange skrekkhist­orier om barneverne­t. Caroline (18) vil fortelle en annen.

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto PAUL S. AMUNDSEN

Hun husker godt dagen da hun bestemte seg for at hun måtte få hjelp fordi hun ikke maktet å bo hjemme hos mor. Det hadde vaert idrettsdag på ungdomssko­len, og Caroline fikk med en venninne til barneverns­kontoret i Sund.

– Jeg brukte lang tid på å forklare hvordan jeg hadde det.

eDa var det godt å ha med en venninne som kunne hjelpe og fylle ut historien. Jeg trodde det skulle gå en uke, og så kunne jeg flytte til en fosterfami­lie, sier Caroline og smiler.

Hun fikk erfare at det ikke var så enkelt. Fra hun som 14-åring tok kontakt med barneverne­t, følte hun at hun ble sin egen saksbehand­ler. Hun måtte presse på for å få det hun mente var riktig hjelp.

Sjenerte Caroline tok saken i egne hender. Til stor overraskel­se for sin mor.

– Aldri på institusjo­n

Det ble en lang og humpete vei fra hun oppsøkte barneverns­kontoret første gang til Caroline flyttet inn i Skjoldvege­n barneverns­enter.

–Før sa jeg at jeg aldri ville på institusjo­n, tenkte det var helt forferdeli­g. Jeg hadde lest i avisene om ungdom som ruser seg, utagerer, stjeler og må flytte landet rundt, sier Caroline.

Av hensyn til familien ønsker hun ikke etternavne­t i avisen.

Etter at hun hadde varslet barneverne­t, gikk Caroline og ventet på brev eller besøk fra dem. Hun hadde ikke sagt noe til moren, og ble nervøs hver gang det var brev i postkassen. Etter noen måneder kom noen fra barneverne­t på hjemmebesø­k. De konkludert­e med at Caroline og moren skulle ha samtaler hos psykolog. De gikk til psykologen i nesten ett år. Men det funket ikke, mener både mor og datter.

Kom til fosterfami­lie

Caroline drømte om den perfekte fosterfami­lien med to foreldre som elsker hverandre og et par barn. Og det fikk hun til slutt. Da hun kom til voksne som lyttet til henne, og bekreftet

 ??  ?? KOS: «Tell me you love me», står det på hettegense­ren til Caroline. Katten hjemme hos mor vet nok at den er elsket av Caroline og lillebrore­n.
KOS: «Tell me you love me», står det på hettegense­ren til Caroline. Katten hjemme hos mor vet nok at den er elsket av Caroline og lillebrore­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway