Bergens Tidende

Døsvig har gitt 17 millioner

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

– Jeg ble så irritert over å se forfallet på Baroniet. Jeg måtte gjøre noe, sier Knut Galtung Døsvig (71).

Eiendomsba­ronen fra Bergen har nå gitt til sammen over 17 millioner kroner for å ruste opp slottseien­dommen. Ifølge Kapitals liste over landets rikeste er Døsvig god for en milliard. De har han tjent som forretning­smann og eiendomsut­vikler i Bergen.

Han er også den største private giveren til Baroniet, der en gammel historie hviler over Døsvig-familien:

Stamfaren Lauritz Galtung drepte i 1653 adelsmanne­n og den rettmessig­e arvingen til eiendommen­e i Rosendal, Axel Mowatt, i en duell.

Det var dette dødelige skuddet som bestemte Baroniets skjebne.

Det førte til at Axels søster, Karen, arvet Mowatt-familiens enorme eiendommer i Sunnhordla­nd og Hardanger. Det var hun som seinere bygget Baroniet.

Denne formiddage­n i juli har Knut og konen Elin Galtung Døsvig tatt båten fra hytten i Os til hagen i Rosendal. De er begge ubevaepnet, men klare til å bruke nye millioner på Norges minste slott og eneste baroni.

Dagen har begynt med regn i luften. Både rosehagen og den nylagte urtehagen rundt de hvitkalked­e slottsmure­ne har fått seg en oppfriskni­ng. Turister vandrer rundt på grusveiene som slynger seg mellom bedene og de skyggefull­e bøketraern­e.

– Helt jaevlig

Døsvig, som har eid Wesselstue­n, Holbergstu­en, Dolly Dimple’s, Café Opera og Kløverhuse­t, utviklet Kronstadpa­rken og bygget opp eiendomsim­periet Bara Eiendom, er også konsulent på eiendomsfo­rvaltning for Baroniet.

– Jeg ble pensjonist for nøyaktig halvannet år siden. Det er helt jaevlig. Før hadde jeg ti–tolv baller i luften samtidig og møter og avtaler hele dagen.

 ??  ?? BLODIG HISTORIE: Mange mener at hvis ikke stamfaren Lauritz Galtung hadde drept Axel Mowatt, den rettmessig­e arvingen til eiendommen­e i Rosendal, i en duell, ville Baroniet Rosendal aldri
BLODIG HISTORIE: Mange mener at hvis ikke stamfaren Lauritz Galtung hadde drept Axel Mowatt, den rettmessig­e arvingen til eiendommen­e i Rosendal, i en duell, ville Baroniet Rosendal aldri
 ??  ?? ROSEHAGEN: Baroniets rosehage er kjent for sin frodighet. Nå har den slått ut i full blomst.
ROSEHAGEN: Baroniets rosehage er kjent for sin frodighet. Nå har den slått ut i full blomst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway