Bergens Tidende

Europa i Trumps klemme

-

Europeere klarer ikke å håndtere Trump, men klarer seg heller ikke uten USA, sier tidligere

tysk utenriksmi­nister.

Trump ryster Europa og prøver å splitte sine allierte i Nato – i Tyskland, i Frankrike, i Storbritan­nia.

Men hold dere fast – her kommer Europas påtrengend­e dilemma: At vi i Europa er avhengige av USA, Trump eller ei.

Ikke uten USA

Hvordan ryster Trump kollegene sine? Han har doblet sine økonomiske krav til europeiske regjerings­ledere uten argumenter. Hånet tyske Angela Merkel med at hun skulle vaere i lommen på Russland. Foreslått for Macron at Frankrike burde melde seg ut av EU. Oppfordret Theresa May til å anlegge sak mot EU. Ankom for sent til Nato-toppmøtet og stakk før møtet var over.

Trump «er den første amerikansk­e president siden Harry Truman … som ikke mener at Nato er avgjørende for amerikansk­e nasjonale sikkerhets­interesser», sier Nicholas Burns, tidligere amerikansk Natoambass­adør, til den israelske avisen Haaretz.

Det reiser problemet for de europeiske lederne at «vi ikke klarer å håndtere Trump, og vi kan ikke klare oss uten USA» – mener Sigmar Gabriel, tidligere tysk utenriksmi­nister, i Spiegel.

Svekker amerikansk makt

John C. Kornblum, tidligere USA-ambassadør i Tyskland, sier til New York Times at Europa på den ene siden er fornøyd med å ha oppnådd sikkerhet og etablert fungerende velferdssa­mfunn, men at det på den andre siden kun har vaert mulig fordi Europa har vaert beskyttet av USA. Hvis Europa skal klare seg selv – både sørge for eget forsvar og finansiere egen velferd – vil prisen vaere en helt annen, mener – eller advarer – Kornblum.

 ??  ??
 ??  ?? Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway