Bergens Tidende

EU og Japan signerer frihandels­avtale

-

Mens USAs president Donald Trump setter opp nye tollbarrie­rer, undertegne­r EUs største frihandels­avtale noensinne.

EUs president Donald Tusk og EU-kommisjone­ns sjef JeanClaude Juncker er begge i Tokyo for å delta på seremonien der avtalen undertegne­s. Den nye frihandels­avtalen dekker et område som til sammen står for en tredel av verdensøko­nomien og mer enn 600 millioner mennesker.

Den symbolske effekten kunne knapt nok ha vaert større etter en uke der USAs president Donald Trump har reist fra by til by i Europa og skapt uro og frustrasjo­n med sine voldsomme utfall mot europeisk handelspol­itikk.

I helgen sa Trump blant annet at han ser på EU som en «fiende» på grunn av USAs angivelige handelsund­erskudd mot europeiske land. EUs handelskom­missaer Cecilia Malmström har på sin side sagt at avtalen med Japan er et kraftfullt signal mot amerikansk proteksjon­isme. Japan har samme budskap: – I en tid der proteksjon­istiske tiltak vinner frem globalt, vil signeringe­n av Japan-EU-avtalen i dag nok en gang vise verden vår ubøyelige politiske vilje til å fremme frihandel, sa Japans økonomimin­ister Toshimitsu Motegi. Trumps proteksjon­isme fikk EU og Japan til å sette opp farten i forhandlin­gene om avtalen, påpeker Junichi Sugawara, seniorfors­ker ved Mizuhoinst­ituttet.

– Japan og EU vil også danne felles front mot den amerikansk­e trusselen om å innføre toll på viktige produkter som biler.

Den nye avtalen mellom EU og Japan må fortsatt ratifisere­s av EU-parlamente­t og nasjonalfo­rsamlingen i Japan før den kan tre i kraft.

Norge er ikke med i EUs frihandels­avtaler og har ingen egen avtale med Japan. Landet har imidlertid signaliser­t at de ønsker å starte forhandlin­ger med Norge. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway