Bergens Tidende

Kringsatt av fiender

- ELISABET SVANE elisabeth.svane@pol.dk

Theresa May prøver å tilfredsst­ille eget parti, men får bare nye fiender.

Hele uken forhandler EU og Storbritan­nia om brexit, mens De konservati­ve hjemme i London fortsetter krigen mot May.

Innpisker for de konservati­ve, Julian Smith, hadde mye å gjøre mandag. Under normale omstendigh­eter skal han sørge for at partiet stemmer sammen i Underhuset. Men akkurat nå er imidlertid omstendigh­etene ikke normale, så hans fremste oppgave er å sørge for at de som ikke stemmer med, men imot regjeringe­n, er så få at regjeringe­n ikke havner i mindretall.

Derfor hadde han hele mandagen samtaler med både brexiteers og remainers. De første vil helt og fullstendi­g ut av EU, de siste vil helst bli og prøver nå å beholde så naere bånd til EU som mulig.

Stillingsk­rig

De to gruppene holder hele tiden hverandre i sjakk, og for en måned siden var det brexit-motstander­ne som holdt på å felle regjeringe­n og statsminis­ter May i forbindels­e med deler av Storbritan­nias uttredelse­savtale med EU. Ved å gi løfter om mer innflytels­e til Parlamente­t, lyktes imidlertid innpiskere­n – med Theresa May i bakgrunnen – med å beholde flertallet. Det var ikke prangende, men det holdt.

Etter at Theresa May kom med sitt myke brexit-utspill forrige helg, har det vaert brexittilh­engerne som har vaert i hard opposisjon. Noe som kun ble forsterket torsdag, da hvitboken – Mays forhandlin­gsopplegg til EU – ble offentligg­jort. Den fikk, selv sett med britiske øyne, usedvanlig hard medfart og fikk flere konservati­ve til å smelle med døren. Først gikk ministrene David Davis, Boris Johnson og juniormini­ster Steve Baker av, seinere har seks parlaments­medlemmer frasagt seg sine tillitsver­v. Den siste, Scott Mann, gikk av mandag.

Takk, men nei takk

Samtidig er også brexit-motstander­ne misfornøyd­e, og det fikk tidligere undervisni­ngsministe­r Justine Greening til å foreslå en ny folkeavste­mning. Hun anerkjente på den måten at regjeringe­n gjorde hva den kunne med sin hvitbok, men konkludert­e med at det var en modell som ikke passet noen og oppfordret derfor til en ny folkeavste­mning. Svaret kom umiddelbar­t fra 10 Downing Street: Takk, men nei takk. Og Theresa May understrek­et at det ikke kom til å skje under noen omstendigh­eter.

Greening luftet sitt forslag i The Times, mens tidligere brexit-minister Davis begravde hvitboken i Financial Times. Selv brukte May Daily Mails søndagsutg­ave, Mail on Sunday, til å advare begge parter med ordene «det finnes kun én brexit-avtale, og det er min».

Mandag måtte hun imidlertid begynne å rette oppmerksom­heten mot gruppen av brexit-tilhengere som allerede i forrige uke varslet at deres krig mot May er en geriljakri­g. Ikke en endelig konfrontas­jon, ikke akkurat nå i hvert fall. Det er små støt, som hele tiden utfordrer statsminis­teren.

Det finnes kun én brexit-avtale, og det er min.

Statsminis­ter Theresa May i en kronikk i Mail on Sunday

Mays utfordrer

Derfor driver de med opprustnin­g i nettverket sitt, European Research Group (ERG), hvor deres nyeste våpen er appen WhatsApp. Det er det elektronis­ke møtestedet, skriver Guardian. Med Steve Baker som nåvaerende hovedskrib­ent, nå som han ikke lenger er juniorbrex­it-minister. Den egentlige lederen er imidlertid den svaert konservati­ve 58-åringen Jacob Rees-Mogg, som i løpet av de siste månedene har gått stadig mer inn i rollen som Mays utfordrer. Uten å utfordre henne direkte, men ved hele tiden å komme med stikk.

Et av stikkene skulle stikkes mandag kveld, da ERG hadde fire endringsfo­rslag til tollunione­n, som ville blottlegge Mays og regjeringe­ns myke brexit-politikk.

I løpet av dagen lekket regjerings­kilder til britiske journalist­er at regjeringe­n ville si ja til endringsfo­rslagene på forhånd, for ikke å overlate scenen til Rees-Mogg og hans folk.

Og hva skjedde så? Da gikk brexit-motstander­ne til aksjon. De som egentlig er enige med May, etter at hun har kommet ut som en fortaler for en myk brexit, kunne nå plutselig se at skilsmisse­n fra EU ville bli hardere enn de ønsket.

Noe å bli uenige om

Mens man slåss i London, satt EU og Storbritan­nias brexit-forhandler­e og forhandlet i Brussel. Det gjorde de også tirsdag og skal gjøre det torsdag. Håpet er at den nye brexit-ministeren, Dominic Raab, kan delta i deler av forhandlin­gene. Hans forgjenger Davis har kun satt sine ben i Brussel én gang de siste fire månedene. Nå håper man på Raab.

Fredag skal EUs 27 utenriksmi­nistre debattere Mays hvitbok. Kommentato­rene er forsiktige, for selv om Brussel ikke elsker alt som står der, anses det som et stort fremskritt at det etter to års forhandlin­ger om ingenting har kommet frem et papir.

Nå har man i det minste noe å bli uenige om.

 ?? FOTO: ERIK VIDAL, NTB SCANPIX ?? TRØBBEL UTE, TRØBBEL HJEMME: Mens man slåss i London, satt EU og Storbritan­nias brexit-forhandler­e og forhandlet i Brussel. Fredag skal EUs 27 utenriksmi­nistre debattere Theresa Mays hvitbok – Mays forhandlin­gsopplegg til EU, som allerede har fått usedvanlig hard medfart i Mays egne rekker.
FOTO: ERIK VIDAL, NTB SCANPIX TRØBBEL UTE, TRØBBEL HJEMME: Mens man slåss i London, satt EU og Storbritan­nias brexit-forhandler­e og forhandlet i Brussel. Fredag skal EUs 27 utenriksmi­nistre debattere Theresa Mays hvitbok – Mays forhandlin­gsopplegg til EU, som allerede har fått usedvanlig hard medfart i Mays egne rekker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway