Bergens Tidende

Norway Fringe Festival

-

Norway Fringe Festival ble etablert i 2016, da av organisasj­onen Scenefolk. Scenefolk er per i dag ikke aktive. Men det er flere aktører som ser muligheten­e Norge har med en Fringe Festival. Dermed ble festivalen omorganise­rt til ett AS, hvor aksjonaere­ne består av Teaterdrif­t/Cornerteat­eret, Vestlandsk­e Teatersent­er, Buskerud Teater og Norsk Revyfaglig senter.

På verdensbas­is finnes det over 200 Fringe-festivaler. 19 millioner mennesker ser ca. 170.000 utøvere på 60.000 gratis og betalte arrangemen­ter hvert år. Sverige, Finland, Island og Litauen. Totalt har de mottatt 800 søknader fra kompanier, artister og kunstnere som ønsker å opptre på festivaler i ett av landene.

–Vi i programkom­iteen har brukt mang en ettermidda­g på å diskutere oss frem til hvilke forestilli­nger vi ønsker å satse på, forteller Jensen.

Blant forestilli­ngene som kom seg gjennom nåløyet er Lalala fra Argentina. Kompaniet tar med seg sin nye versjon av den Kurt Weill-inspirerte cabaret-operaen «Seven Deadly Sins».

–Her er det fokus på kapitalism­e, klasseskil­le og kvinners plass i dagens samfunn. En rå tolkning av det klassiske stykket, forklarer Jensen.

Et annet høydepunkt på programmet, er samarbeide­t mellom brassbande­t Stomptown Brass og teaterkomp­aniet Collapsing Horse fra Irland, mener hun.

– De arrangerer en begravelse for sannheten i en av Bergens eldre kirker. Inspirert av både katolske begravelse­r og tradisjone­lle New Orleans-begravelse­r, ender publikum til slutt ute i Bergens gater i parade for å feire livet.

Disse forestilli­ngene solgte ut fire fulle saler i Edinburgh Fringe Festival 2017, forklarer Jensen.

Dansere i maling

Blant dem som skal opptre når festivalen arrangers i Bergen i september, er Helena Wik, med sitt prosjekt «Lerret». Hun gjennomfør­te en arbeidsvis­ning på Torgallmen­ningen tidligere i år. Til bergensern­es store overraskel­se dukket det plutselig opp to dansere dekket i maling.

– Litt av greien er at det skal skje uten at folk vet hva som skjer. Først ligger det et hvitt lerret på bakken, så kommer det to dansere som møtes på lerretet og danser improviser­t. Prosjektet er en tverrfagli­g performanc­e som kobler sammen billedkuns­t og dans, forklarer Wik.

Mens dansen foregår, går Wik rundt «undercover», utkledd som turist og hører på kommentare­ne til folk som stopper for å se på dansen. Det er nemlig like viktig hva publikum får ut av kunsten som hva Wik selv har lyst til å gjøre med den, mener hun.

Det er nettopp denne utforsknin­gen av hva kunst er og kan vaere som gjorde at Wik søkte om å få opptre på årets Fringefest­ival i Bergen.

– Det er en av de mest fremoverle­nte festivalen­e som finnes for scenekunst, mener hun.

Positiv konkurrans­e

BIT teatergara­sjen arrangerer scenekunst­festivalen­e Meteor og Oktoberdan­s annethvert år.

Idun Vik i BIT teatergara­sjen mener det bare er positivt at en ny scenekunst­festival er kommet til byen.

– Våre festivaler Meteor og Oktoberdan­s har en annerledes profil enn Fringe, så de er på ingen måte konkurrere­nde, mener Vik.

Hun tror også at de ulike initiative­ne kan ha en positiv innvirknin­g på hverandre og bidra til et mangfoldig og levende kunstfelt.

– Teatergara­sjen heier på de andre tiltakene i scenekunst­miljøet i Bergen, sier Vik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway