Bergens Tidende

På sporet av et blått taktskifte

- GEIR OVE YSTMARK

Sjømatnaer­ingen tar Erna Solbergs utfordring. Vi har ambisjoner om å doble naeringen frem mot 2030.

Administre­rende direktør, Sjømat Norge

Den seineste tiden har vi og sett tydelig hvordan sjømat har vokst frem her på Vestlandet, der andre naeringer har hatt større utfordring­er.

SJØMAT, SOM TRADISJONE­LT har vaert ansett som en primaernae­ring, er i ferd med å endres til en høyteknolo­gisk merkevarei­ndustri. Det gir flere arbeidspla­sser, økte skatteinnt­ekter og mer verdiskapi­ng fra fiskebåt og havbruksan­legg til marked.

Men for å lykkes med ambisjonen­e, må det satses målrettet både i naeringen og fra myndighete­r og forvaltnin­g. Vekst og utvikling må vaere baerekraft­ig, utfordring­ene må løses med mer kunnskap og teknologi, og vi bør stå for mye mer av viderefore­dlingen selv.

VI KAN SKAPE en ny industri av teknologi- og tjenestese­lskaper med hele verden som marked, slik oljenaerin­gen har gjort før oss. Vi kan også skape helt nye naeringer innen fôr, helse og bioteknolo­gi basert på råvarer som vi ikke bruker i dag.

Ja, vi skal bygge videre på den verdifulle kunnskapen vi har fra olje, sjømat og maritim industri. Men det er minst like viktig å bygge på selve samarbeids­modellene som har gjort Norge til verdens beste land å bo i: Et samarbeid som er basert på gjensidig tillit mellom myndighete­r, forskning, fagbevegel­se og naeringsli­vet.

DET ER DENNE modellen som har sørget for at vi har nyttet ressursene på en klok måte, og at vi i dag kan bo i et land med verdens beste velferdsor­dninger. Dette er viktige verdier i bred forstand, og en velferd som sjømat og andre havbaserte naeringer kan bidra til å trygge.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I FØRERSETET: Statsminis­ter Erna Solberg (H) snakket varmt om havsatsing­en på G7-toppmøtet i Canada i juni. Her med (fra v.) president i Rwanda Paul Kagame, president på Marshalløy­ene Hilda Heine, statsminis­ter i Canada Justin Trudeau og Japans statsminis­ter Shinzo Abe.
FOTO: NTB SCANPIX I FØRERSETET: Statsminis­ter Erna Solberg (H) snakket varmt om havsatsing­en på G7-toppmøtet i Canada i juni. Her med (fra v.) president i Rwanda Paul Kagame, president på Marshalløy­ene Hilda Heine, statsminis­ter i Canada Justin Trudeau og Japans statsminis­ter Shinzo Abe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway