Bergens Tidende

Rasjar med byråkratie­t

-

skriden, både fysisk og estetisk, fortel Sangolt.

– Følgjer jussen

Sangolt, som i fleire år sat i kommunesty­ret i Sund for Arbeidarpa­rtiet, skreiv ein rapport om tilstanden i strandsona i nabolaget. Av dette vart det eit interkommu­nalt og fylkeskomm­unalt prosjekt mellom dei fire kommunane Sund, Austevoll, Bømlo og Radøy. Målet var å kartleggja situasjone­n og sjå kva ein kunne få til av ny aktivitet.

–Saerleg i Austevoll såg ein resultat av dette arbeidet, men også på Radøy og i Sund. I Telavåg åleine finst det meir enn 80 store naust. I mange år hadde dei prøvd å ta eitt av nausta i bruk som selskapslo­kale. No har dei fått det til, seier Sangolt.

Det målretta naustprosj­ektet vart avslutta i 2014. Røynsla i ettertid er at byråkratan­e er tilbake der dei var og følgjer jussen.

– Hjernevask­a av Oslofjordt­ankegangen når det gjeld strandsona. Dei ser ikkje praktisk på det, seier Sangolt.

– Alle desse bygningane, dei represente­rer ein vanvitig ressurs. Tenk berre om dei kunne brukast i turistsama­nheng til å fordela turistane litt betre enn vi gjer i dag. Eg ventar ikkje resultat på kort sikt. Dette er ein vanskeleg og langsiktig kamp. Vi er innstilt på å halda ut lenge, seier Sangolt.

Sylvi Søvik Wathne er avdelingss­jef i byggjesaks­avdelinga i Bergen kommune. Ho seier på heilt generelt grunnlag at reglane som gjeld i strandsona, er strenge.

– Vi har ein kommunepla­n som vi må følgja. I tillegg har vi føringar frå staten som seier at vi ikkje skal byggja ned strandsona. På toppen av det har vi ein eigen kommunedel­plan for deler av Salhus, seier Wathne. Ho legg til at i tilfelle der noko er blitt øydelagt av vêr og vind, må det søkjast om løyve til å byggja det opp att.

–Det gjeld også om eit hus skulle brenna ned.

Staseleg naust

Trond J. Hansen, bergensar som nett har kome med ein praktbok om naust, har reist vestlandsk­ysten opp og ned for å fotografer­a naust og beskriva folks forhold til nausta sine. Han har dokumenter­t korleis nausta ein gong var sjølve berebjelke­n for folk langs kysten.

I Salhus har Berit Olsen, mor til han som eig naustet i dag, baksa seg om bord i robåten og blitt med ut på morgonblan­k fjord for å visa korleis det står til med naustet på Smedneset. Det som ein gong var så viktig for hennar familie.

På sørveggen har fleire bord losna og lagd eit gapande hol i naustet. På den sida som vender mot sjøen, er brorparten av rutene i glaset i 2. etasje knust. Det er målingssli­te og generelt skralt. Likevel er det råd å sjå at det både har vore, og lett kan bli, eit staseleg naust til glede for nye generasjon­ar.

– Men naustet står beint i sjøen. Vi treng å få oppattbygd kaien på utsida, både for å kunna halda ved like naustet, men også for å leggja til med båt, seier Berit Olsen. Vår barndomsve­nn fra Bergen, Bjarne Birkhaug, gikk bort den 25. juni i en alder av 81 år, etter en lengre tids sykdom.

Han har vaert bosatt i Sarpsborg de siste 56 år av sitt liv. Bjarne vokste opp i Gimleveien tett ved Brann Stadion. Bjarne («Knirken») var en populaer kamerat i gaten vår og Gutteklubb­en Snøgg, som holdt til i strøket Gimleveien, Idrettsvei­en og St. Sunnivas vei. Vi hadde en fin barne- og ungdomstid der vi vokste opp. Gatelaget holdt til på Snøggamark­en (Øst for Brann Stadion) med fotball og annen idrett. Tumleplass­en vår var Ulriken, hvor vi gikk turer de fleste helger, både sommer og vinter. Bjarne viste tidlig sitt talent som sprinter på 100 meter. Gutteklubb­ene i Bergen arrangerte friidretts­stevne på Skansemyre­n, hvor Bjarne viste sitt store talent og der ble han oppdaget.

Han fortsatte sin friidretts­karriere i Bergens Turnforeni­ng, hvor han raskt kom i toppsjikte­t innen 100 meter sprint. Tiden hans 10.8 på 100 meter ble satt under et friidretts­stevne på Brann Stadion. Den rager fremdeles høyt på statistikk­en i friidretts­kretsen i Bergen og Hordaland. Han deltok også i stevner som Tyrvinglek­ene o.a.

Under årene han bodde i Sarpsborg, glemte Bjarne aldri miljøet hvor han vokste opp. Et miljø som nok har preget vår livsstil i voksen alder. Bjarne var meget stolt av sin familie i Sarpsborg. Han og hans kone Gerd har to barn, hvor den eldste, Emma, er adoptert fra Kina. Den yngste datteren Hanne har to døtre, som begge er engasjert i kampsporte­n karate, hvor de begge er norske mestre i sine klasser.

Bjarne har vaert ansatt i Sarpsborg kommune i 40 år før han gikk av med pensjon. Der har han hatt arbeidsopp­gaver som overingeni­ør til «byarkitekt» /bygnings og regulering­ssjef. Dessuten styreforma­nn i Sarpsborg og Omegn Boligbygge­lag i seks år, og formann i rådet for Byggeskikk­prisen for Sarpsborg og Omegn. Han satt også to perioder i Sarpsborg bystyre. Som Bjarne sa til meg for en tid tilbake: «Jeg har en god følelse av at jeg har gjort min samfunnspl­ikt».

Vår dypeste medfølelse går til Bjarne Birkhaugs familie.

På vegne av venner i Gutteklubb­en Snøgg og Bergens Turnforeni­ng, lyser vi fred over Bjarne Birkhaugs minne.

ROLF MARTIN JACOBSEN FORMANN I GUTTEKLUBB­EN

SNØGG

 ??  ?? og bestefar. Dei reiste på fiske og dreiv aktiv matauk for heile familien. Naustet var heilt sentralt i denne aktivitete­n.
og bestefar. Dei reiste på fiske og dreiv aktiv matauk for heile familien. Naustet var heilt sentralt i denne aktivitete­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway