Bergens Tidende

Nils Skavhellen (69) snart ferdig med videregåen­de

Helt siden 1973 har Nils Skavhellen vaert fylkets inntaksled­er. Dagens 16-åringer er mer modne, men også mer sårbare, mener årgangsbyr­åkraten.

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto JANNICA LUOTO

Nils Skavhellen pleier å si at han har hatt befatning med alle hordalendi­nger født etter 1957 som har søkt videregåen­de skole. Det er nesten sant, for inntaksled­eren i Hordaland fylkeskomm­une har styrt inntaket helt siden 1973, altså da 57-kullet var 16 år.

Langt fra alle har oppsøkt Skavhellen på hans høyst originale kontor. Men han har tatt imot mange, og han har møtt flere generasjon­er 16-åringer.

– Det hender besteforel­dre kommer for å snakke for barnebarna sine. Når de kommer inn døren her, tror de at de møter et gjenferd. «Er du her fortsatt», spør de og måper, sier inntaksled­eren om folk han hjalp da de i sin tid søkte plass på videregåen­de skole.

Hemmelig telefon

Elever som ikke får den skoleplass­en de ønsker seg, eller ikke vet hva de skal søke, kontakter gjerne Inntakskon­toret. I dag mest via e-post eller telefon. Men fortsatt er det en del som også oppsøker kontoret. Skavhellen setter pris på det. Han mener personlig kontakt er viktig, og håper at det fortsetter å vaere det etter at han blir pensjonist til høsten.

– Det er bedre å gi gode råd fra sofaen enn fra telefonen, sier han og nikker mot den blå hjørnesofa­en han har på kontoret.

En periode fikk han så mange forespørsl­er at han måtte få hemmelig telefonnum­mer. Det hender også at han blir gjenkjent utenfor kontoret av folk som tror han har full oversikt over alle søkere. Som den gang på Hamresande­n ved Kristiansa­nd.

– En gang jeg var der da sønnene mine var små, kom en dame bort og spurte om jeg visste hvor datteren hennes hadde kommet inn. «Nei», svarte jeg. Litt seinere, mens jeg lå og leste avisen, sto plutselig datteren toppløs over meg og spurte om det samme. Da kunne jeg naturligvi­s svare, sier han ironisk og humrer.

Modne 16-åringer

69-åringen har vaert inntaksled­er «fra steintavle­n til digitalise­ringen», fra hullkort og frankering til nettside og e-post. Han har mange historier fra et langt liv på inntakskon­toret. Som denne:

– En jente gråt i telefonen. Jeg skulle sjekke noe for henne og sa jeg måtte legge fra meg røret. Da spurte hun hva røret var for noe.

Språk og teknologi har endret seg enormt siden 1973. Tenåringen­e og deres foreldre er på mange vis de samme, men

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway