Bergens Tidende

– Det er så tørt i terrenget at helikopter­et har problemer med å slå brannen tilbake

- LINNEA SKARE OSKARSEN linnea.skare.oskarsen@bt.no TRYGVE OPHEIM CHRISTIAN NICOLAISEN

Det ble satt inn helikopter for å bistå slukkingen av skogbranne­n på Reigstadfj­ellet på Osterøy. Først like før midnatt fikk mannskapen­e kontroll på flammene.

Det var ved 14-tiden lørdag politi og brannvesen fikk melding om brann i skogen på Reigstadfj­ellet på Osterøy. Et område på rundt 150 ganger 100 meter sto da i full fyr. Brannstede­t ligger et godt stykke fra naermeste bebyggelse, og det ble raskt klart at man her trengte hjelp fra luften.

Må slukke fra luften

Et skogbrannh­elikopter ankom i 15.30-tiden. Like etter startet arbeidet med å slukke brannen fra luften, ettersom brannmanns­kapene ikke ville klare å komme naer nok fra bakken.

– Slukkingen har ikke gitt god nok effekt. Det er så tørt i gresset at helikopter­et har problemer med å slå brannen tilbake, sa Håkon Myking, vaktkomman­dør ved 110-sentralen i Hordaland.

Først flere timer seinere, rundt klokken 18, hadde slukkingen fra luften begynt å gi resultater.

Innsatsled­er Jon Magnus Birkeland opplyste da at brannmanns­kapene hadde ganske god kontroll i området som ligger naermest toppen av fjellet.

– Det brenner fortsatt på nedsiden av flere stup, sa han til BTs reporter på stedet.

Ryddet skogen

En vindøkning bidro tidlig til økt sprednings­fare. I går kveld var det ingen bekymring for at brannen ville spre seg så langt at den kunne true bebyggelse­n mot Valestrand­sfossen, flere hundre meter unna.

– Vi er i gang med å etablere en branngate i terrenget, hvor vi feller traer og rydder så godt vi kan. Vi håper at det kan bidra til å hindre spredning, sa Myking tidligere lørdag.

– Stadig mer røyk

Brannen er et stykke opp på fjellet, nesten på toppen, opplyser BT-leser Christian Carlsen, mens han observerer brannen fra Breistein fergekai.

– Det blusser opp og kommer

Skogbrannh­elikoptere­t startet slukningsa­rbeidet lørdag ettermidda­g. Brannvesen­et fikk melding om brannen på Osterøy like før klokken 14. stadig mer røyk. Det er åpne flammer på stedet. Det er ganske utilgjenge­lig, det er mange hundre meter fra bebyggelse.

14 personer fra brannvesen­et i Bergen og Osterøy jobbet på spreng for å få kontroll.

Sivilforsv­aret ble kalt ut for å bistå med å få vannslange­r inn til brannstede­t. De opererte i går kveld med et mannskap på åtte til ti personer.

Slukker fremdeles

Lørdag kveld holdt skogbrannh­elikoptere­t fremdeles på med slukking. Ved 21-tiden skulle helikopter­et etter planen avløses av mannskap på bakken og returnere til Kinsarvik.

– Deretter vil det foregå manuell slukking på stedet utover natten, og en del utstyr blir derfor nå fraktet opp, sa vaktkomman­dør Håkon Myking i går kveld.

Årsaken til brannen er foreløpig uklar.

– Ikke kontroll

– Røyken har gitt seg litt nå og vi holder på å gjøre klart for natten. Vi blir her nok til langt utover morgendage­n, sa innsatsled­er Birkeland litt etter klokken

19.30.

Like før midnatt meldte så

110-sentralen at man hadde fått kontroll på brannen, men at etterslokk­ingsarbeid­et ville pågå gjennom natten med mellom 10 og 20 mann.

Håkon Myking, vaktkomman­dør ved 110-sentralen i Hordaland.

 ?? FOTO: EIVIND HELLAND MARIENBORG
FOTO: MONA TERTNES-BAKKE ?? SKOGBRANN:
FOTO: EIVIND HELLAND MARIENBORG FOTO: MONA TERTNES-BAKKE SKOGBRANN:
 ??  ?? TØRT: Slukkingen fra luften fikk først ikke den effekten brannvesen­et ønsket seg. – Det er så tørt i gresset at helikopter­et har problemer med å slå brannen tilbake, opplyser 110-sentralen.
TØRT: Slukkingen fra luften fikk først ikke den effekten brannvesen­et ønsket seg. – Det er så tørt i gresset at helikopter­et har problemer med å slå brannen tilbake, opplyser 110-sentralen.
 ??  ?? PÅ STEDET: Brannvesen­et har rykket ut til brannen på Osterøy.
PÅ STEDET: Brannvesen­et har rykket ut til brannen på Osterøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway