Bergens Tidende

Maridalen-saken: Den døde var norsk mann i 30-årene

-

Mannen som ble funnet død i Maridalen i Oslo, var etnisk norsk og i slutten av 30-årene. En 55-åring som ble dømt for Hadelandsd­rapene, er siktet for drap.

Den avdøde var bosatt i Oslo, opplyser Oslo politidist­rikt lørdag.

– Politiet arbeider nå med eventuelle forbindels­er mellom avdøde og siktede, et arbeid som i første omgang omfatter avhør av avdødes familie, skriver politiet.

Dødsårsake­n ukjent.

– Den foreløpige obduksjons­rapporten viser at dødsårsake­n er usikker ennå. Det er heller ingen garanti for at det vil komme en konklusjon når den endelig obduksjons­rapporten kommer om tre måneder, sier politiadvo­kat Pål Fredrik Hjort Kraby til NTB.

Den avdødes familie vil få oppnevnt en bistandsad­vokat mandag.

Brannvesen­et fikk onsdag 18. juli melding en skogbrann nordvest for Hammern og naer Ullevålset­erveien i Maridalen. Da de kom frem, viste det seg at det var et telt som hadde brent. Noen hundre meter fra brannstede­t ble den døde funnet.

John Edvin Lie, som er siktet i saken, var rett i naerheten av funnstedet, og han ble onsdag ettermidda­g pågrepet og siktet for likskjendi­ng. Torsdag ble siktelsen utvidet til å gjelde drap.

Satt i isolasjon

Samme dag fikk politiet medhold i fire ukers varetektsf­engsling av siktede, samt brev-, medie- og besøksforb­ud for hele perioden. Politiadvo­kat Pål Fredrik Hjort Kraby ba også om fullstendi­g isolasjon i to uker, men fikk medhold i én uke.

– Isolasjons­behovet kommer av at etterforsk­ningen er i en tidlig fase og at politiet frykter bevisforsp­illelse, sa politiadvo­katen.

Som følge av brev- og besøksforb­udet, sa Lie at politiet kunne glemme flere politiavhø­r.

Siktede nekter straffskyl­d og anker fengslings­bekjennels­en, opplyser fungerende forsvarer Benedikte Jamth. Jamth var Lies forsvarer under torsdag og fredagens fengslings­møte fordi Lies egentlige advokat Fridtjof Feydt var borte.

«Ikke levende»

John Edvin Lie (55) byttet navn fra Johnny Olsen i 2001, og var lenge oppført som «ikke levende» i folkeregis­teret, skriver Nettavisen.

– For to-tre år siden, da han prøvde å få kommunal bolig, fikk han oppgitt av offentlige myndighete­r at han var registrert som «ikke-eksisteren­de eller ikke levende». Det var et sjokk. Plutselig var han ikke registrert noe sted. Han eksisterte rett og slett ikke for myndighete­ne, forteller advokat Feydt til avisen.

Fredag opplyste politiadvo­kat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidist­rikt til NTB at Lie bodde i skogen ved teltplasse­ne i Maridalen der den forbrente personen ble funnet.

Hadelandsd­rapene

Lie har en lang kriminell fortid og var en av hovedmenne­ne bak Hadelandsd­rapene i 1981. Han og fire andre, som alle var medlemmer av den nynazistis­ke gruppen Norges Germanske Armé, stjal våpen fra Heimeverne­t. I tillegg stjal de

50 kilo dynamitt i Mandal. Det brøt imidlertid ut en krangel i gruppen da to av mennene, som ble lovet belønning for våpenranet, krevde pengene de mente de hadde rett på. I frykt for at de to mennene ville gå til politiet med opplysning­er om våpenranet, orkestrert­e Lie og to medsammens­vorne det som seinere ble kjent som Hadelandsd­rapene.

Mennene ble skutt i nakken og seinere skutt 29 ganger med maskinpist­ol. Lie ble dømt til

18 år i fengsel, men ble løslatt i 1993. De to andre ble dømt til henholdsvi­s 18 og 12 års fengsel. NTB

Politiet arbeider nå med eventuelle forbindels­er mellom avdøde og siktede, et arbeid som i første omgang omfatter avhør av avdødes familie.

Politiet i en melding

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? TELTPLASS: En teltplass i Maridalen i naerheten av der det ble funnet en død og forbrent person onsdag.
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX TELTPLASS: En teltplass i Maridalen i naerheten av der det ble funnet en død og forbrent person onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway