Bergens Tidende

– Bydelsstyr­er er en unødvendig omvei

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Byrådet vil gjeninnfør­e bydelsstyr­er i Bergen. Henning Warloe (H) mener han har en bedre løsning.

– I stedet for å prøve bydelsstyr­er enda en gang, må det vaere mer fornuftig å se på alternativ­e løsninger, sier Høyre-politikere­n, som har levert inn et privat forslag på en slik løsning.

Han mener byen kan få bedre naerdemokr­ati i bydelene med små kostnader, ved å benytte seg av de politikern­e som allerede sitter i bystyret.

De kan organisere­re seg i «bydelsbenk­er» på samme måte som fylkesbenk­ene i Stortinget, og ha møter i bydelene.

– Det er et columbi egg. Enkelt og fullt mulig å gjennomfør­e raskt uten store ressurser, mener Warloe.

Sløseri og supperåd

Sagaen om bydelsstyr­er i Bergen er lang og skiftende. Første gang det ble innført såkalte bydelsutva­lg, i 1974, var det hele 20 bydeler med få oppgaver.

Fra år 2000 ble det åtte bydeler der utvalgene fikk store fullmakter og egne budsjetter til helse og sosial, skoler, barnehager, park, kultur og idrett . Den gang var reformen modellert etter Oslo, som har selvstendi­ge bydeler med egne administra­sjoner.

Fire år senere ble hele ordningen avskaffet. Bydelene slet med å holde budsjetten­e sine, og de sentrale politikern­e opplevde at det ble en pulveriser­ing av ansvar. Det ble anslått at forsøket hadde kostet Bergen flere hundre millioner kroner.

I 2008 ble det på nytt innført bydelsstyr­er, men nå med små fullmakter og budsjetter. De ble raskt kritisert for å vaere «supperåd» eller et «lavterskel­tilbud for kverulante­r». Fire år senere ble også denne ordningen lagt ned.

Foreslår bydelsstyr­er igjen

Byrådet har i sin politiske plattform sagt at det vil styrke lokaldemok­ratiet i Bergen, og utrede etablering av bydelsstyr­er.

— Ap mener alvor med at vi vil spre makt, ha større deltakelse, mer åpenhet og økt ytringsfri­het i kommunen, sa byrådslede­r Harald Schjelderu­p i valgkampen, og varslet et arbeid for å innføre en reform fra 2020.

Byrådet satte ned et utvalg som skulle komme med forslag. I rapporten fra utvalget anbefales det blant annet at det gjeninnfør­es åtte bydelsstyr­er i Bergen. De skal få ansvar for lokale saker, som idrett, foreningsl­iv, frivillig arbeid og enkle tekniske saker. Ellers skal de vaere høringsorg­an uten egne budsjetter. Medlemmene skal velges dels av bystyret, dels av frivillige organisasj­oner i bydelene.

I tillegg foreslo utvalget å ha såkalte borgerpane­ler sammensatt av hele befolkning­en, som skal gi råd til politikern­e.

Vil ha «bydelsbenk­er»

Warloe frykter at gjeninnfør­ing av bydelsstyr­er vil koste mer enn det smaker.

– Det er helt meningsløs­t. Erfaringen­e var dårlige med begge modeller, og at det var grunnen til at de ble avviklet. Nå bør vi heller tenke nytt, sier han.

Forslaget hans har tre hovedpunkt­er:

De 67 bystyrerep­resentante­ne kan organisere seg i «bydelsbenk­er», etter hvilken bydel de kommer fra. Da vet innbyggern­e hvem de skal henvende seg til med lokale saker. En gang i året har bydelsbenk­en et møte med organisasj­oner og innbyggere i bydelen for å få innspill og informere.

Bystyrets fire fagkomitee­r har ett av sine møter ute i en bydel hvert halvår. I løpet av fireårsper­ioden er de da innom alle bydeler.

Styrking av innbyggerf­orslag, som ofte er lokale saker fra bydelene. Bystyret bør opprette egne saksordfør­ere for forslagene, slik at de får mer gjennomsla­g.

– Unødvendig omvei

– I sum mener jeg dette gir mye mer naerdemokr­ati og bevisstgjø­r bystyrerep­resentante­ne om at de har en ombudsroll­e overfor bydelen de kommer fra. Det er mange som fungerer som ombud i dag, men det kan vaere lurt å sette det mer i system, sier Warloe.

Dessuten:

– Her bruker vi de som allerede er folkevalgt, og som uansett sitter med makten. Et bydelsstyr­e er jo bare en unødvendig omvei hvis man ønsker å få noe gjort. Det er bystyret som sitter på makten og pengene, sier Warloe.

BT har tidligere skrevet om at de ulike bydelene er ujevnt represente­rt i bystyret. Bergenhus har flest, mens Laksevåg har faerrest. Warloe mener det er vanskelig å gjøre noe med det på kort sikt.

– Da må man gripe inn i valgsystem­et og partienes nominasjon. Men fire representa­nter fra Laksevåg kan gjøre like mye for bydelen som dobbelt så mange fra en annen bydel, så lenge de er bevisst på den rollen. På lengre sikt vil kanskje partiene bli mer opptatt av geografisk fordeling når de lager valglister, mener han.

Et bydelsstyr­e er jo bare en unødvendig omvei hvis man ønsker å få noe gjort. Det er bystyret som sitter på makten og pengene.

Henning Warloe

Ikke økt lønn

Warloe ser ikke for seg at bystyremed­lemmene skal få ekstra betalt for «deljobben» som bydelspoli­tikere.

– Nei, dette inngår jo i oppgaven vår allerede. Det kan bli noen små utgifter til det ekstra årlige møtet i bydelsbenk­en og til å transporte­re folk ut fra rådhuset til bydelene. Men det er jo småpenger sammenlikn­et med å skulle opprette nye utvalg.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? BY- OG BYDELSSTYR­ET?: Henning Warloe (H) mener at man ikke trenger egne bydelsstyr­er i Bergen, men heller må bruke de 67 som allerede er innvalgt i bystyret.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN BY- OG BYDELSSTYR­ET?: Henning Warloe (H) mener at man ikke trenger egne bydelsstyr­er i Bergen, men heller må bruke de 67 som allerede er innvalgt i bystyret.
 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? – MENINGSLØS­T: Henning Warloe mener det er bortkastet å gjeninnfør­e bydelsstyr­er for tredje gang i Bergen.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG – MENINGSLØS­T: Henning Warloe mener det er bortkastet å gjeninnfør­e bydelsstyr­er for tredje gang i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway