Bergens Tidende

Sverige holder samtaler med NATO om skogbranne­ne

-

Sverige holder samtaler med NATO om de 40-talls skogbranne­ne som herjer i landet. Brannvesen­et mener at fire av dem er umulige å slukke på kort sikt.

– Vi har en dialog med NATOs sivile divisjon. Vi har informert dem om situasjone­n, men har ikke kommet med en konkret forespørse­l, sier operativ sjef Britta Ramberg ved brann- og redningsmy­ndighetene (MSB).

Eventuell hjelp fra NATO vil vaere sårt tiltrengt for Sverige. Ressursene til landets nødetater er tynnslitte som følge av over 40 skogbranne­r lørdag formiddag.

Fire uslukkelig­e branner

Marcus Årskog, talsmann for beredskaps­myndighete­nes spesialavd­eling for skogbranne­r, sa fredag at brannvesen­et har gitt opp å slukke fire av brannene.

Nødetatene prøver heller å hindre at de når byer og andre bebodde områder.

De fire alvorligst­e brannene er å finne i Jämtland, Gävleborg, Dalarna og Örnsköldsv­ik, som alle har store skogområde­r. Totalt er mellom 300 og 500 personer evakuert fra sine hjem.

– Må vente på snø

Ved Trängslet i Älvdalen kommune har en storbrann pågått i flere dager, og eksplosjon­srisiko knyttet til udetonert ammunisjon ved et skytefelt hindrer slukningsa­rbeidet.

– Jeg tror ikke at vi kan slukke brannen, vi må vente på snø. Hvis ikke det kommer store mengder nedbør da, men i så fall snakker vi om minst 100 millimeter, sier innsatsled­er Johan Szymanski ved brannvesen­et, til Expressen.

– AErlig talt tror jeg at dette kommer til å pågå helt til vinteren, sier Szymanski.

Kritisk i Ljusdal

Situasjone­n er også svaert kritisk i Gävleborg-kommunen Ljusdal. Der har flere skogbranne­r vokst fra å torsdag dekke et område på 85 kvadratkil­ometer til lørdag å dekke hele 150 kvadratkil­ometer.

Flammene har beveget seg over grensen til nabolänet Härjedalen

Skogbranne­n i Hälsinglan­d i Ljusdal kommune er den største i moderne svensk historie, melder svenske medier.

Brannen omfatter nå mellom

13.000 og 13.500 hektar, opplyser operativ sjef i redningstj­enesten, Hans Nornholm.

Det er et større område enn det som ble rammet av storbranne­n i Västmanlan­d i 2014, ifølge

P4 Gävleborg og Sveriges Radio. Det brenner på Nötberget, Ängra og Enskogen, men det har også vaert flere branner i Ljusdal kommune.

– Det totale arealet er enda større, sier Nornholm.

Lenger vest vokste en skogbrann lørdag morgen i naerheten av E4 ved Härnösand i Sverige. Brannvesen­et i Västernorr­lands län har uttalt at de vurderer å stoppe trafikken, ifølge Aftonblade­t.

Venter tordenvae

Skogbranne­n naer europaveie­n er en av de 44 brannene som SOS alarm meldte om lørdag morgen, og brannvesen­et frykter at nye branner vil oppstå lørdag. Årsaken er at det er meldt tordenvaer i flere deler av Sverige.

– I løpet av ettermidda­gen er det først og fremst fjellkjede­r, Stockholm-området og deler av kysten i Norrland, sier meteorolog Malva Lindberg ved Sveriges Meteorolog­iske og hydrologis­ke institutt (SMHI).

Hjelp fra utlandet

Sverige har mottatt store mengder hjelp fra utlandet. Norge har sendt ti helikoptre over grensen, og frivillige brannmenn fra Trøndelag bistår i slukningsa­rbeidet.

27 danske brannmenn bistår også, mens Tyskland og Litauen bidrar med helikoptre og brannfly. EU-landene Italia og Frankrike har sendt fire brannfly av typen Bombardier 415. Flyene suger opp 6000 liter vann fra innsjøer i brannområd­et og «bomber» flammene.

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven bedømmer situasjone­n som ekstrem.

På en pressekonf­eranse fredag sa Löfven at regjeringe­n er klar til å fatte de beslutning­er som trengs. Han sa også at Sverige må vurdere tiltak for å i fremtiden bedre brannbered­skapen. NTB

Jeg tror ikke at vi kan slukke brannen, vi må vente på snø. Hvis ikke det kommer store mengder nedbør da, men i så fall snakker vi om minst 100 millimeter. Johan Szymanski, innsatsled­er om brannen ved Trängslet i Älvdalen kommune

 ?? FOTO: MAJA SUSLIN, SCANPIX/TT ?? TYNNSLITT: Ressursene til Sveriges nødetater er tynnslitte som følge av over 40 skogbranne­r lørdag formiddag.
FOTO: MAJA SUSLIN, SCANPIX/TT TYNNSLITT: Ressursene til Sveriges nødetater er tynnslitte som følge av over 40 skogbranne­r lørdag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway