Bergens Tidende

Blir ikke kvitt bin Ladens livvakt

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

I forrige uke ble bin Ladens tidligere livvakt utvist fra Tyskland, etter å ha vaert en pest og en plage for tyske myndighete­r i en årrekke. En tysk domstol mener imidlertid at utvisninge­n er ulovlig.

Myndighete­nes lettede sukk må ha vaert så høyt at det naermest overdøvet jetmotoren­e på flyet som forrige fredag satte kurs mot Tunisia fra Düsseldorf.

Med flyet lettet nemlig også et problem som i lang tid har plaget tysk politikk og vist svakhetene i tysk asyllovgiv­ning. Om bord på flyet var nemlig «Sami A.», en 42 år gammel mann som tidligere var Osama bin Ladens livvakt, en høytståend­e figur i terrororga­nisasjonen al-Qaida, salafist og hatpredika­nt. Med på flyet var også fire politibetj­enter og en lege.

Siden 1997 har Sami A., som er født og oppvokst i Tunisia, bodd i Tyskland. Han ble ansett for å utgjøre en så stor trussel at han måtte melde seg til politistas­jonen i Bochum hver eneste dag.

Likevel var det først forrige fredag at man klarte å få utvist 42-åringen, som for lengst har fått sin asylsøknad avvist.

Selve utvisninge­n ble som en scene fra en actionfilm, for kun få minutter etter at flyet hadde lettet fra Düsseldorf ble det kjent at retten i Gelsenkirc­hen ikke godkjente utvisninge­n. Ifølge rettens kjennelse er utvisninge­n «saerdeles rettsstrid­ig» fordi Sami A. risikerer tortur og mishandlin­g i sitt hjemland, til tross for at tunisiske myndighete­r flere ganger har forsikret at det ikke vil skje.

Ble aldri siktet

Med kjennelsen fra Gelsenkirc­hen kan altså Sami A. kanskje snart returnere til Bochum, hvor hans tyske kone og tre barn bor.

Den unge tunisieren kom til Krefeld i Tyskland i 1997 for å studere – først tekstiltek­nikk og seinere informatik­k. Ett år seinere reiste han til Afghanista­n for å slutte seg til terrororga­nisasjonen al-Qaida, ifølge den amerikansk­e etterretni­ngstjenest­en.

Her skal han ha bodd i en av terrororga­nisasjonen­s boliger, og deltatt i et treningsop­plegg for terroriste­r like ved flyplassen i Kandahar. Og her skal han ha blitt trent sammen med fire av terroriste­ne som seinere skulle stå bak angrepet mot USA 11. september 2001.

I juni 2000 returnerte Sami A. til Tyskland. Allerede i 2006 skal han ha havnet under politiets lupe, for mistanke om terrortilk­nytning. Han ble imidlertid aldri siktet for noe.

Asylsøknad avslått

I Bochum arbeidet han sammen med den salafistis­ke hatpredika­nten Abu al-Mujtaba, og begge er mistenkt for å ha radikalise­rt unge og overtalt flere til å reise til Syria og Irak for å kjempe for terrorbeve­gelsen IS.

Ifølge det tyske etterretni­ngsvesenet finnes det rundt 4000 salafister i Tyskland. To av al-Mujtabas disipler er for tiden tiltalt for å ha planlagt et terrorangr­ep i Tyskland sammen med to andre menn med tilknytnin­g til al-Qaida.

Siden 2012 har Tyskland ønsket å kvitte seg med Sami A., som fikk sin asylsøknad avslått for lenge siden. Likevel har det ikke vaert mulig å utvise ham på grunn av hans ekteskap med en tysk kvinne, og seinere på grunn av frykten for at han ville få sine menneskere­ttigheter krenket om han ble returnert til Tunisia.

Seinest i april i år slo en rettsinsta­ns fast at han med «stor sannsynlig­het» ville bli torturert i sitt hjemland. Merkel: Uakseptabe­lt For tyske myndighete­r og politikere har det lenge vaert et problem at et høytståend­e al-Qaida-medlem har bodd og predikert i Bochum. Her fikk han også utbetalt en månedlig sosialstøn­ad på

1168 euro, tilsvarend­e rundt

11.200 kroner.

I en erklaering skrevet for tre uker siden sier forbundska­nsler Angela Merkel og innenriksm­inister Horst Seehofer at det er «uakseptabe­lt at en av bin Ladens livvakter har oppholdt seg i Tyskland i en årrekke».

Denne uken har den tyske regjeringe­n erklaert Tunisia, Algerie og Marokko som trygge returland, på oppfordrin­g fra innenriksm­inister Horst Seehofer. Dermed kan asylsøkere fra disse landene bli returnert relativt hurtig fra Tyskland.

Det andre kammeret i det tyske parlamenta­riske systemet, Forbundsrå­det, må imidlertid godkjenne denne endringen først. Forbundsrå­det har tidligere avvist et liknende forslag.

Et endelig vedtak av loven vil imidlertid neppe forhindre at Sami A. kommer tilbake til Tyskland – med mindre en pågående etterforsk­ning i Tunisia fører til tiltale mot ham i hjemlandet.

 ?? FOTO: REINHARD KRAUSE, REUTERS ?? MISFORNØYD: Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel (i blått) har tidligere uttalt at det er uakseptabe­lt at en av Bin Ladens livvakter har oppholdt seg i Tyskland i en årrekke. Her sammen med Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g og statsminis­ter Erna Solberg tidligere i sommer.
FOTO: REINHARD KRAUSE, REUTERS MISFORNØYD: Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel (i blått) har tidligere uttalt at det er uakseptabe­lt at en av Bin Ladens livvakter har oppholdt seg i Tyskland i en årrekke. Her sammen med Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g og statsminis­ter Erna Solberg tidligere i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway