Bergens Tidende

Jonas (18) veide 150 kilo og slet med å finne sin idrett. Løsningen endret livet hans.

- LARS MAGNUS IGLAND RØYS lars.magnus.roys@bt.no foto JANNICA LUOTO

– Før jeg begynte med idrett, hadde jeg ingen plan med livet, sier Jonas Eid Bratholmen.

7. august 2014: En 14 år gammel gutt stilte på trening i amerikansk fotball for første gang. Han var ikke som alle andre. Han var 150 kilo tung.

Jonas Eid Bratholmen hadde prøvd det meste. Fotball, basketball, andre aktivitete­r. Han passet ikke inn. Han var for stor.

– Det var ikke noe gøy å bli fortalt at man var for stor. Jeg ble liksom sittende fast med å gjøre ingenting, for jeg passet ikke inn, sier karen fra Nesttun.

Trengte et lag

Bratholmen forteller at han alltid har vaert stolt over hvordan han ser ut. Kjempen på 194 centimeter sier det er ikke utseendet det har stått på. Heller har det vaert en mangel på tilhørighe­t.

– Det har vaert helt fantastisk å begynne på noe det passet å vaere stor i. Når man er blitt fortalt at man er for stor hele livet, og plutselig så digget folk meg fordi man faktisk er som man er ... Det var fantastisk, sier Bratholmen, om velkomsten i Åsane Seahawks.

Frank Eirik Abrahamsen er psykolog ved Norges idrettshøg­skole. Han legger frem flere grunner til hvorfor han tror Bratholmen fant sin idrett i amerikansk fotball, og hvorfor bergensere­n ikke følte seg velkommen i andre lagidrette­r.

– Å oppleve mestring er en viktig motivasjon­sfaktor når man begynner med idrett. Det er mange ting med lagidrett som kan spille inn her, for eksempel det å føle en tilhørighe­t og ha kompiser på laget. Abrahamsen fortsetter.

– I amerikansk fotball er det prestasjon­sfremmende å ha en stor masse. Det tror jeg er mye av grunnen til at store folk velger seg til amerikansk fotball. Det er viktig å finne noe en behersker for å oppnå mestringsf­ølelsen, sier Abrahamsen.

– Ingen plan med livet

Før Bratholmen begynte med trening, satt han mye i ro. Det ble mye videospill med kamerater, sier den unge bergensere­n.

– Idretten har betydd mye for meg. Det har gitt meg en grunn til å gjøre ting. Før jeg begynte med idrett, hadde jeg ingen plan med livet, forteller Bratholmen.

Også i hverdagen har idretten satt sine spor for Bratholmen.

– Jeg føler meg mye bedre nå enn jeg gjorde da jeg begynte. Jeg kan løpe fortere, er sterkere, har fått av fett. Jeg føler meg rett og slett friskere og mer glad.

– Trivsel er avgjørende

Den nå 18-årige bergensere­n sier at han prøvde boksing og annen kampsport da fotball og basket-

 ??  ?? AMBISIØS: Jonas Eid Bratholmen startet med amerikansk fotball for Åsane Seahawks i 2014. Nå drømmer han om å spille i USA.
AMBISIØS: Jonas Eid Bratholmen startet med amerikansk fotball for Åsane Seahawks i 2014. Nå drømmer han om å spille i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway